Ειδησεογραφικό site

Εξασφαλισμένη η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών

48

Εξασφαλισμένη θεωρείται η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Ο «λογαριασμός» των 4,4 δισ. ευρώ θα επανακριθεί στη βάση των ωφελειών που προκύπτουν από τα κεφαλαιακά πλάνα που θα υποβάλλουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η Alpha Bank για να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου χρειάζεται μόλις 263 εκατ. ευρώ, η Eurobank 339 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1.576 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2.213 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην 6η Νοεμβρίου όπου σύμφωνα με τα κεφαλαιακά πλάνα που θα υποβληθούν και θα έχουν προσυμφωνηθεί με ΕΚΤ και SSM θα προκύψει και ο τελικός «λογαριασμός» των αυξήσεων κεφαλαίου. Δηλαδή από τα χρήματα του βασικού σεναρίου, θα αφαιρεθούν οι ωφέλειες που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές κινήσεις που κάνουν οι τράπεζες (περιορισμός δικτύου, μειώσεις κόστους, πωλήσεις θυγατρικών, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, απορόφηση ομολογιών κ.α.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν τόσο η Alpha όσο και η Eurobank θα έχουν κεφαλαιακό πλεόνασμα το οποίο θα τους επιτρέπει να καλύψουν και σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων του ακραίου σεναρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από τις ανάλογες κινήσεις της Τραπέζης Πειραιώς το άθροισμα των 2.213 εκατ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 1.350 – 1.400 εκατ. ευρώ, το οποίο πιθανότητα θα είναι και το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Finansbank καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, αλλά η πώληση του 100% της τουρκικής θυγατρικής χρειάζεται αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, οπότε θα είναι και ένα θέμα το οποίο η διοίκησή της θα πρέπει να συμφωνήσει με τις Εποπτικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι όλοι οι μεγάλοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών – Κατάρ, Τ. Πόλσον, Fairfax Holdings κ.α. – έχουν συμφωνήσει με τις διοικήσεις και έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο η εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων αναμένεται να ξεκινήσει μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα καθορίσει τους όρους κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών του ακραίου σεναρίου. Δηλαδή σε τι ποσοστό θα εκδοθούν CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα) και σε τι ποσοστό κοινές μετοχές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.