Ειδησεογραφικό site

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων η Bundestag ψηφίζει αύριο για την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος

34

Η απόφαση του Eurogroup για την επέκταση του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση πως η χώρα μας θα δεχθεί την εποπτεία των «θεσμών», ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο αν πέντε εθνικά κοινοβούλια αντίστοιχων κρατών – μελών της Ευρωζώνης, ψηφίσουν υπέρ αυτής της παράτασης, ζητώντας φυσικά σκληρά ανταλλάγματα από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το γεγονός πως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε κάθε όρο που έθεσαν οι εταίροι μας, αποτελεί μια σημαντική υποχώρηση της Ελλάδας, η οποία όμως δεν αρκεί για να πείσει τους Βουλευτές αυτών των κρατών – μελών.

Η δυσκολότερη πρόκληση για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί η Κάτω Βουλή της Γερμανίας – το Bundestag- οι βουλευτές της οποίας θα πρέπει να επικυρώσουν την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα την Παρασκευή, «αγνοώντας» την αντιγερμανική ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Με τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα να στενεύουν ασφυκτικά, ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθεί την Παρασκευή, με στελέχη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, καλώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος προς την Ελλάδα, καθώς κανένας δεν επιθυμεί να φανταστεί την περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα χωρίς την εποπτεία των «θεσμών», μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών κατέχει την απόλυτη πλειονοψηφία στο Bundestag, αλλά οι αντιρρήσεις για νέα επέκταση του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα είναι έντονες.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ελέγχει μια εφημερίδα που δημοσίευσε μια γελοιογραφία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ναζιστική στολή. Προφανώς, δεν κατανοείτε το μέγεθος της προσβολής. Η ρητορική κάποιων στελεχών της συγκυβέρνησης στην Αθήνα είναι σαφέστατα αντιγερμανική. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τα οικονομικά προβλήματα του μέσου Έλληνα, για τα οποία φυσικά και δεν φταίει ο ίδιος, ούτε φυσικά η Γερμανία, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις και προσπαθούμε να βοηθήσουμε . Τα συνθήματα όμως κατά της Γερμανίας δεν είναι καλή επιλογή. Αρχίζουμε και χάνουμε την υπομονή μας» υπογραμμίζει στέλεχος του CSU μιλώντας στο protothema.gr.

Η νέα επέκταση του προγράμματος προς την Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας έχει δεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup, έχει προβληματίσει πολλά ακόμα στελέχη τόσο του CDU, όσο και του CSU και για αυτό τόσο κ. Σόιμπλε όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε ένα σεντ αν η χώρα μας δεν τηρήσει τους όρους του προηγούμενου προγράμματος.

Ο κ. Νταβίντ Μπέντελς, Βαυαρός, μέλος της γερμανικής Κάτω Βουλής με το CSU, κάλεσε τα μέλη του Σώματος να καταψηφίσουν την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς «σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για προδοσία απέναντι στον Γερμανό φορολογούμενο».

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, η Γερμανική Κάτω Βουλή θα εγκρίνει την επέκταση του προγράμματος προς την Ελλάδα. Η τελική, ονομαστική ψηφοφορία, θα λάβει χώρα στο Bundestag στις 09.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης) την Παρασκευή. Νωρίτερα την ίδια μέρα η Αριστερά (Die Linke) θα αποφασίσει για την ψήφο της για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.