Ειδησεογραφικό site

40 χρόνια ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλος: Φαινόμενα ευτελών συμπεριφορών δεν ανήκουν στην παράταξη – Σημίτης: Ας θυμηθούμε τι μας κόστισε το «λεφτά υπάρχουν»

283

Με ένα σύντομο δρώμενο από δύο νεολαίους του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η εκδήλωση λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, για την επέτειο της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση του κόμματος. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ο οποίος έπιασε το νήμα, ακριβώς από εκεί που το είχε αφήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην προχθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου: «Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις οδηγούν στην αποτυχία. Ας θυμηθούμε τι μας κόστισε το «λεφτά υπάρχουν»», ήταν η θανατηφόρα ατάκα του Κώστα Σημίτη, με την οποία κατακεραύνωσε τον υιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Δύναμή μας η γνώση και η εμπειρία με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, και συνέχισε:  «Δεν είμαστε καραβάνι παλαιοκομματικών που αναζητούν νέα όαση γιατί μας έδιωξαν από εκεί που είμασταν, χρειαζόμαστε συσπείρωση χωρίς επετηρίδες και χρονοντούλαπα».

Αμέσως μετά τον Κώστα Σημίτη ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, που ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

Η σημερινή επέτειος είναι μια ωραία ευκαιρία συσπείρωσης των δυνάμεων της παράταξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την παρουσία του και τον ουσιαστικό χαιρετισμό, που, όπως είπε, απηύθυνε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, δηλώνοντας όμως βέβαιος πως «είναι ψυχικά εδώ σήμερα μαζί μας».

Απαντώντας στις αποδοκιμασίες που δέχθηκε κατά την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

«Προχθές τη Δευτέρα μίλησα για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά χάθηκαν αυτά που είπα μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, χάθηκαν μέσα σε συμπεριφορές που προσβάλουν την παράταξη … Δεν έχουμε καμία σχέση, ηθική και πολιτική, με τα φαινομενα αυτά … δεν ανήκουν στην παράταξη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν με αφορούν προσωπικά, μετείχα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να δώσω ένα μήνυμα συστράτευσης. Επιτελώ το καθήκον εξαντλώντας τα περιθώρια της δικής μου αντοχής και ανοχής».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, κλονισμένο, ακρωτηριασμένο αλλά όρθιο», είπε λίγο αργότερα, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα που φώναζαν οι παρευρισκόμενοι «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

«Πρότασή μας είναι πάντα η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπλήρωμα κανενός. Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτος πόλος, η τρίτη λύση που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου. Κάθε φορά που η Δημοκρατική Παράταξη βρέθηκε εκτός των εξελίξεων, ο τόπος έζησε άσχημες καταστάσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Επιτελώ καθήκον»

«Την ενότητα την εγγυώμαι, θα την πετύχουμε στην πράξη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, μια χρονολογική αναφορά στους σταθμούς της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πορεία του ίδιου:

«Στάθηκα δίπλα στον Αντρέα το 1989, όταν ήταν εγκαταλελειμένος, προδομένος στο ειδικό δικαστήριο. Διασφάλισα την ενότητα του κόμματος το 2007, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στα όρια του φασισμού. Αγωνίστηκα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2008 – 2009. Αγωνίστηκα για να αποτρέψω το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009. Ανέλαβα την ευθύνη της οικονομίας της χώρας, διαπραγματεύτηκα τη μείωση του χρέους. Ανελαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ του 4% και όχι του 44%. Δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού, ιδιόκτητου κόμματος. Επιτελώ καθήκον με πολύ σαφείς στόχους για συγκεκριμένο διάστημα. Δεν δέχομαι ότι ισχύουν και αναπαράγονται οι αθλιότητες του 2007, αυτό επιδιώκουν εκείνοι που θέλουν να ξεχάσουν το τι μεσολάβησε έως τότε» είπε σε έντομα φορτισμένο κλίμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε: «Προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς όρους και αποκλεισμούς, αλλά με ένα μόνο κριτήριο, προχωράμε μαζί όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου. Έναν μόνον όρο, να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εις πείσμα όλων εκείνων που χτυπούν το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία του μέλλοντοος του τόπου. Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας για να τιμήσουμε τον Αντρέα Παπανδρέου και να γιοτρτασουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος».

Στο Ζάππειο βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, όπως και οι Κώστας Λαλιώτης, Θόδωρος Τσουκάτος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Ανωμερίτης, Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Παρασκευάς Αυγερινός, Θανάσης Τσούρας, Ροδούλα Ζήση, Φίλιππος Πετσάλνικος, Πάνος Μπεγλίτης, Τόνια Αντωνίου, Ντίνος Ρόβλιας, Γιάννης Καψής και Παντελής Καψής, Θάλεια Δραγώνα, Χρήστος Πάχτας, Δερβένης, Γιώργος Δρυς, Γιώργος Λιάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σιφουνάκης, Κατερίνα Περλεπέ, Σπύρος Βούγιας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Πέτρος Ευθυμίου, Γρηγόρης Νιώτης, Βασίλης Έξαρχος, Κώστας Σπηλιώπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Δριβελέγκας και ο Γιώργος Ντόλιος, μεταξύ πολλών ακόμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.