Ειδησεογραφικό site

Ενοποιούνται τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία – Με βάση το εισόδημα οι εισφορές

45

Με βάση το ετήσιο εισόδημα θα υπολογίζονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2015, σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η κατάρτιση ενιαίου μητρώου ασφαλισμένων, καθώς και ενοποίηση των οφειλών σε εφορία και ταμεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το συγκεκριμένο σχέδιο, προβλέπει αρχικά την εναρμόνιση του τρόπου είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών -που σήμερα είναι διασκορπισμένες και με διαφορετικό ύψος από Ταμείο σε Ταμείο-, την ενσωμάτωσή τους στη συνέχεια στη γενικότερη φορολογία και τέλος, την είσπραξη φόρων και εισφορών σε ένα «πακέτο» που θα καθορίζεται κυρίως με βάση το φόρο εισοδήματος.

Υπάρχει, μάλιστα, η σκέψη θεσπιστεί και μια κλίμακα εισφορών με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 15-20%) επί του εισοδήματος. Κάτι τέτοιο, αν αποφασιστεί, θα φέρει τα πάνω κάτω στις εισφορές που πληρώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για τη λειτουργία του νέου συστήματος όλοι οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν έναν και μοναδικό κλειδάριθμο με τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των διαφορετικών ΑΦΜ που χρησιμοποιούν χιλιάδες οφειλέτες όταν θέλουν να σβήσουν ίχνη από παλιά χρέη. Γι αυτό το λόγο μέσα στο 2015 θα δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο με όλους τους υπόχρεους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.