Ειδησεογραφικό site

Ενδείξεις γα μεταστροφή του κλίματος – “Αχτίδα ελπίδας” βλέπει ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας στο Eurogroup

66

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υπ. Οικονομικών της Φιλανδίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – εταίρων ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη συνταχθεί πίσω από τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου. Σύμμαχος του Σόιμπλε η Πορτογαλία.

«Αχτίδα ελπίδας» βλέπει στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η Φινλανδία μαζί, με τη Γερμανία, είναι από τους σκληρότερους κριτές της Αθήνας.

«Χθες τη νύχτα, υπήρξε μία αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός… ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της» δήλωσε ο Άντι Ρίνε σε on line ζωντανή συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η πρώτη αντίδραση του Ελσίνκι στο ελληνικό αίτημα ήταν αρνητική, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ, να απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμμαχος του Σόιμπλε η Πορτογαλία

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Λουίς Αλμπουκέρκ συντάχθηκε με τη γερμανική επιχειρηματολογία για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο, είναι το τρέχο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί» δηλώνει ο υπουργός σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ενόψει του Eurogroup.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί άλλων όρων. Τα 18 κράτη της ευρωζώνης, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο» λέει.

Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα» επέμεινε. «Όταν ζητώ πίστωση από την τράπεζά μου, οφείλω να δεσμευθώ για την αποπληρωμή και οφείλω να προσφέρω εγγυήσεις, έτσι λειτουργεί το σύστημα, και όχι αλλιώς» κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.