Ειδησεογραφικό site

Εναλλάσσονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσκοπικό προβάδισμα

73

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 23% εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 21,7% της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για Το Βήμα της Κυριακής, επτά ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η εντεινόμενη πόλωση ενισχύει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει -σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο- τη διαφορά του στη 1,3 ποσοστιαία μονάδα.

Το Ποτάμι, έπειτα από μία ελαφριά κάμψη, φλερτάρει και πάλι με διψήφιο ποσοστό (9%). Τέταρτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,6%, ενώ σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκεται το ΚΚΕ με 6,4%.

Σταθερή στο 5,5% βρίσκεται η Ελιά, ενώ κάτω από το εκλογικό μέτρο για την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ με 4,1% και η ΔΗΜΑΡ με 2,1%.

«Αλλο κόμμα» επιλέγει το 7,7% των ερωτηθέντων· στο 11,1% η αδιευκρίνιστη ψήφος· στο 1,8% το λευκό και το άκυρο.

Στο μεταξύ, εναλλαγή στην πρώτη θέση δείχνουν δύο άλλες δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 1,4%, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, που διενεργήθηκε το τελευταίο 48ωρο για λογαριασμό της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%.

Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται Το Ποτάμι με 7,7%, ενώ άνοδο εμφανίζει η ΕΛΙΑ με ποσοστό 7%.

Σταθερά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, παραμένουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (6,4%) και του ΚΚΕ (6%), ενώ για οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 3,6%.

Στο 1,8% κινείται το ποσοστό, που συγκεντρώνει η ΔΗΜΑΡ.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έφτασε το 62%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 63,5%, αντλώντας δύναμη από ένα μεγάλο μέρος (16%) των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2012 ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Αναποφάσιστοι δηλώνουν 12,3% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων.

Διαφορετική εικόνα, με οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,5% στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών, καταγράφει έρευνα της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 18,5%, η ΝΔ ακολουθεί με 18%, το Ποτάμι με 5,5%, η Ελιά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, η ΔΗΜΑΡ με 2% και οι ΑΝΕΛ με 1,5%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των βουλευτικών εκλογών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 29%, η ΧΑ βρίσκεται στο 8,5%, το ΚΚΕ στο 7,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 6%, το Ποτάμι στο 5,5% και η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ το 3,5%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.