Ειδησεογραφικό site

«Εμφύλιος» γιατρών – νοσηλευτών για τη συνταγογράφηση

90

«Τριτοκοσμική» για το μέλλον των νοσηλευτών αλλά και του χώρου της υγείας χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών την απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη να αποσύρει το πρόσφατα δημοσιευθέν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθηκοντολόγιο του κλάδου τους, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά πήρε το μέρος των γιατρών, μεροληπτώντας και φοβούμενη το εκλογικό κόστος.

«Με μια πρωτοφανή κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, υπό την ασφυκτική πίεση των ιατρικών συλλόγων και ενώσεων, απέσυρε την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Νοσηλευτών, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της στην εφημερίδα της κυβέρνησης» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), η οποία «βλέπει» πίσω από την κυβερνητική απόφαση την πίεση που ασκήθηκε «από τους αλαλάζοντες εκπροσώπους των ιατρικών συλλογικών οργάνων».

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών του ΕΣΥ επαναλαμβάνουν ότι η αποσυρθείσα υπουργική απόφαση δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποτυπώσει την πραγματικότητα και να επισημοποιήσει την καταγραφή των νοσηλευτικών πράξεων που ούτως ή άλλως εκτελούνται εδώ και δεκαετίες.

«Ο νόμος του ισχυρότερου»

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά των γιατρών η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ κατηγορεί τον ιατρικό κλάδο ότι «απροκάλυπτα και ωμά, προσπάθησε και κατόρθωσε να επιβάλλει το νόμο του ισχυροτέρου, αρπάζοντας στην κυριολεξία τις νόμιμες κλινικές μας αρμοδιότητες, φοβούμενο προφανώς το άνοιγμα της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους νοσηλευτές και τη συνακόλουθη περιστολή των πλούσιων προνομίων που αφειδώς τους προσφέρονται από το ιατροκεντρικά προσανατολισμένο σύστημα της υγείας».

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και γι’ αυτό καλεί τους νοσηλευτές «να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους εμπράκτως».

ΕΝΕ: το καθηκοντολόγιο δεν μπορεί να έχει κομματικό χαρακτήρα

Την ανησυχία της για τη λειτουργία του υπουργείου Υγείας με δεδομένη την «αφύσικη» επιρροή των ιατρικών συλλόγων στην εκάστοτε ηγεσία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) με αφορμή την αποσυρθείσα υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι το σχέδιο των νοσηλευτικών πράξεων είναι «το απόσταγμα της πολύμηνης εργασίας μιας πολυπληθούς ομάδας νοσηλευτών με πλούσια κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία, το οποίο σαφέστατα δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει κομματικό χαρακτήρα».

«Επιστρέφουμε στους γιατρούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς»

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών «ανταποδίδουν» τους ιατρικούς φορείς, δηλαδή τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όπως και κάθε άλλο συλλογικό ιατρικό σχήμα «τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που επί τρεις μέρες εκτοξεύουν κατά του συνόλου των νοσηλευτών της χώρας, αμφισβητώντας ευθέως τις σπουδές, τις γνώσεις και τον επαγγελματικό τους ρόλο, υπενθυμίζοντάς τους ότι όλα τα μέλη τους, διδάχτηκαν από νοσηλευτές, κλινικές πράξεις αυξημένης υπευθυνότητας κατά το στάδιο της δοκιμότητάς τους αλλά και αργότερα ως μόνιμοι ιατροί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.