Ειδησεογραφικό site

ΕΛΣΤΑΤ: Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ύφεση-Υποχώρησε στο 1,1% στο α΄τρίμηνο 2014

40

Στο 1,1% υποχώρησε η ύφεση στην ελληνική οικονομία στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, από 6% που ήταν ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ύφεσης από τις αρχές του 2010.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% και ανήλθε στα 36,868 δισ. ευρώ, από 37,281 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκαθαρίζει πως το ΑΕΠ κάθε τριμήνου (ως προσωρινό αποτέλεσμα) πρέπει να ανακοινώνεται 70 ημέρες μετά το τέλος του, ωστόσο στα πλαίσια κατάρτισης των Κύριων Ευρωπαϊκών Οικονομικών Δεικτών μια πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ ανακοινώνεται σε 45 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Επειδή σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλήρης σειρά των χρησιμοποιούμενων βραχυχρόνιων στατιστικών δεν είναι διαθέσιμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά την χρησιμοποίηση των στοιχείων μέχρι την ανακοίνωση των προαναφερθέντων προσωρινών αποτελεσμάτων που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου 2014.

Ακόμη, υπενθυμίζει πως τα τριμηνιαία στοιχεία εθνικών λογαριασμών για τα έτη από το 2012 και μετά έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με μια τυποποιημένη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για προσωρινές εκτιμήσεις, η οποία βασίζεται κυρίως στη χρήση των αποτελεσμάτων των βραχυχρόνιων στατιστικών χωρίς να γίνεται προσαρμογή στις εκτιμήσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων των αντίστοιχων ετών. Αυτή η προσαρμογή θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει εργασίες αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών το Σεπτέμβριο του 2014.

«Οι χρήστες θα πρέπει να σημειώσουν προσεκτικά ότι αυτές οι εργασίες, κατά την ολοκλήρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2014, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις τόσο των ετήσιων, όσο και των τριμηνιαίων στοιχείων που θα προσαρμοστούν σε αυτά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.