Ειδησεογραφικό site

Ελπίζουν στα επτά θαύματα – Όλο το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου για τη μετά-μνημονιακή εποχή

55

Tου Χρήστου Κιούπη

Ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα δρομολογεί ο Σεπτέμβριος, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δείχνουν αποφασισμένοι να κερδίσουν το στοίχημα.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την επομένη της σύσκεψης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, οριστικοποίησαν το σχέδιο που θα κινηθούν μέσα στο φθινόπωρο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο «Καρφί» ότι το ηχηρό μήνυμα στήριξης που έστειλε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν με τη φράση ο «Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη Β’ Εθνική», κατέστησε σαφές ότι η χώρα σταδιακά γυρίζει σελίδα.
Το ζητούμενο πλέον είναι η αλλαγή κλίματος, που θα οριστικοποιηθεί με το «αντίο» στην τρόικα στη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και στην πραγματική οικονομία.
Το σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο στην υλοποίησή του, με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, το περιβάλλον είναι πολύ πιο φιλικό, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κινήσεις ματ, μέσω των οποίων θα μπει ταφόπλακα στον τετραετή εφιάλτη των μνημονίων και της ισοπέδωσης των εισοδημάτων.
Το σχέδιο για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα, που θα αφήνει πίσω της τα ελλείμματα και τις κρατικοδίαιτες πρακτικές, θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό στις 6 Σεπτεμβρίου.
Οι βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι εξής:

1. Φοροαπαλλαγές: Το τέλος εποχής της τρόικας θα συνοδευτεί με ένα κρίσιμο πακέτο φοροαπαλλαγών, μέτρων δηλαδή που δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά θα βελτιώσουν το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας. Η μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης της αγοράς. Μείωση θα υπάρξει τόσο στην εισφορά αλληλεγγύης, που θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ο οποίος θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο, όσο και στα τεκμήρια διαβίωσης. Μάχη επίσης θα δοθεί για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τον ΦΠΑ στην εστίαση.
2. 145.000 θέσεις εργασίας: Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν επτά νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατά της ανεργίας, που μαστίζει χιλιάδες Έλληνες. Στόχος είναι να βρουν δουλειά 145.000 άνθρωποι νεαρής ηλικίας, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
3. Ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων: Θα αφορά 100.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες το ποσό των 45 δισ. ευρώ. Η νομοθετική παρέμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα έχει βάση του τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού.
4. Ζεστό κοινοτικό χρήμα: Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις που έδωσε καθιστούν σαφές ότι θα εισρεύσει ζεστό κοινοτικό χρήμα, που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επιστροφή της στην ανάπτυξη.
5. Κούρεμα χρέους: Η συζήτηση θα αρχίσει μέσα στο Σεπτέμβριο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει χωρίς κούρεμα του χρέους. Η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα, η αύξηση του τουρισμού και το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών δείχνουν ότι οι Έλληνες μπορεί να «μάτωσαν», αλλά πέτυχαν τους στόχους που έθεσαν οι εταίροι, οι οποίοι τώρα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Για το λόγο αυτόν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επισκεφτούν μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσουν για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος.
6. «Αριστερός» Πρόεδρος: Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι «δεν θα αφήσουμε στη μέση ό,τι η χώρα κατέκτησε με τόσο κόπο», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να προταθεί πρόσωπο από το χώρο της Αριστεράς για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα αυτή τη φορά το είχε προσωπικότητα της Κεντροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση γίνεται σαφές ότι θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια (Φεβρουάριος του 2015) για να βρεθεί η χρυσή τομή και να εξαντληθεί η τετραετία.
7. Αποδόμηση Τσίπρα: Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει μετωπική επίθεση με όχημα τα συνδικάτα προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η απόφαση που ελήφθη είναι η αποδόμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι δεν έχει προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πρώτη γεύση της κυβερνητικής στρατηγική δόθηκε με τη σκληρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.