Ειδησεογραφικό site

Ελληνοκύπριοι καταγγέλλουν τον τουρκικό εποικισμό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

49

Σαράντα χρόνια μετά τη τουρκική εισβολή, ομάδα Ελληνοκυπρίων υπέβαλε καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα.

Η καταγγελία έγινε από τον Ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη και την ένωση Cypriots Against Turkish War Crimes (CATWR).

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι η καταγγελία επικεντρώνεται “στον εποικισμό και στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με συστηματικό και μαζικό τρόπο από το 2002 και μετέπειτα”. Η ομάδα, είπε, καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διορίσει ανακριτή ο οποίος να διαπιστώσει τη διάπραξη ποινικού αδικήματος από συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ άλλων, από όλους τους μέχρι τώρα διοικητές των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε ανακοίνωση της ομάδας σημειώνεται ότι “αυτή η χωρίς προηγούμενο απαίτηση για διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου επιδιώκει να θέσει τέλος στην ατιμωρησία την οποία απολαμβάνει η Τουρκία για την εγκληματική της συμπεριφορά από όταν εισέβαλε στη νησιωτική δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974” και υπογραμμίζεται ότι “μια έρευνα από την εισαγγελία του Δικαστηρίου θα αποτελούσε μια πρώτη απόπειρα να χυθεί το άπλετο φως της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στην τουρκική κατοχή”.

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία στρατολογεί, ενθαρρύνει και μεταφέρει, συνεχώς μετά την εισβολή, Τούρκους από αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας προκειμένου να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα, με το δημογραφικό μέγεθος της εγκατάστασης των εποίκων να απειλεί τη σκοπιμότητα ενός αμοιβαία αποδεκτού τέλους στη διένεξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.