Ειδησεογραφικό site

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζητούν την άμεση απόσυρση του «Μπαρμπαρός»

27

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλούν την Αγκυρα να αποσυρθεί αμεσα από την Κυπριακή ΑΟΖ και τους ηγέτες να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη στο «Σπίτι της Συνεργασίας»,  μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, αναφέρθηκαν στο πλάνο της παρέμβασής της  πρωτοβουλίας, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Οπως δήλωσε ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Χρίστος Ευθυμίου, μετά από μελέτη της κρίσης και των εξελίξεων των τελευταίων βδομάδων, η Πρωτοβουλία έχει διαμορφώσει πλάνο για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ,  Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι υπάρχει απογοήτευσή για την κατάσταση που επικρατεί.

Χαρακτήρισε το αδιέξοδο λόγω της παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακό ΑΟΖ καθώς και τη διακοπή των συνομιλιών ως ένα μεγάλο μειονέκτημα το οποίο όχι μόνο ενθαρρύνει την αδιαλλαξία και τα εθνικιστικά στοιχεία που προωθούν τη διαίρεση στο νησί, κάτι το οποίο θεωρείται απαράδεκτο αλλά επίσης δεν συνάδει με τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου.

Από την πλευρά του, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ο Σενέρ Ελτσίν, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Τουρκοκύπριων Δασκάλων, είπε ότι πρέπει να υψωθεί η φωνή όλων των Κυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

«Εμείς είμαστε οι πραγματικοί Κύπριοι. Εμείς θέλουμε λύση και επανένωση του νησιού. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε γιατί ζούμε κάτω από τις σημερινές εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις πολιτικές της Τουρκίας. Πρέπει να υψώσουμε τη κοινή φωνή της Κύπρου», είπε.

Στην ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι η δέσμευση μεγάλου μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ ανοιχτά των νοτίων ακτών της Κύπρου από την Τουρκία και «στη συνέχεια η παραβίαση της ΑΟΖ, μαζί με την παγιοποίηση των συνομιλιών από την Ελληνοκυπριακή ηγεσία, έχουν εντείνει τη ρητορική αδιαλλαξίας που προωθείται από τις δυνάμεις  που προκρίνουν τη διχοτόμηση της Κύπρου και στις δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν με μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης, επιστρέφοντας στο τραπέζι των συνομιλιών».

Καλεί επίσης την Αγκυρα «όπως άμεσα αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ» και «όπως οι δύο ηγέτες συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στηριγμένες στα ήδη συμφωνηθέντα σημεία όπως έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ και να διαμορφώσουν ένα οδικό χάρτη για μια περιεκτική λύση».

Σημειώνεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος οργανώνει συμβολική εκδήλωση όπου μια ανθρώπινη αλυσίδα θα απλωθεί και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος κατά το μήκος της οδού Λήδρας, αναδιπλώνοντας ταυτόχρονα
δύο τμήματα κόκκινης κορδέλας που θα δεθούν πάνω από το οδόφραγμα Λήδρας-Λόκματζι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.