Ειδησεογραφικό site

Ελληνικό αρχιτεκτόνημα υποψήφιο διεθνούς βραβείου

129

Στα Μέγαρα, ανάμεσα στις ελιές και με θέα τα Γεράνια όρη και τον Μεγαρίτικο κάμπο, ένα πρωτότυπο αρχιτεκτόνημα – σπίτι, κατασκευασμένο από το ελληνικό γραφείο Tense Architecture Network, (ΤΑΝ) διεκδικεί διεθνές βραβείο. Το παραπάνω αθηναϊκό γραφείο που διεκδικεί το Mies van der Rohe 2015  με αυτό το εντυπωσιακό σπίτι, έχει καταφέρει και στο παρελθόν με τον δημιουργικό και καινοτόμο σχεδιασμό των πρότζεκτς του, να μονοπωλήσει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς .

spiti-12
Το 2015 ξεκίνησε με μια ακόμη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό Mies van der Rohe 2015 και την κατοικία να είναι είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

spiti-4-front (1)

Η κατοικία στα Μέγαρα, είναι τριγωνικής κάτοψης, βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία, έχει δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς.

spiti-5

Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό.

spiit-13

spiti

spiti-2

spiti-3

Ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον.

Το ύψος του πρίσματος κλιμακώνεται ανερχόμενο από την χαμηλή είσοδο, προς το μεγάλο, διάφανο άνοιγμα του χώρου διημέρευσης.

Ο χώρος αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές: καθιστικό, χώρος φαγητού, χώρος προετοιμασίας του.

spiti-6

spiti-7

 

spiti-9

 

Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά -όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

spiti-8

spiti-10

spiti-11Φωτο: Πέτρος Περάκης

Πηγή: www.lifo.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.