Ειδησεογραφικό site

Ελληνες νεκροί μετά από επίθεση σε χωριό της ανατολικής Ουκρανίας

36

Η αιματηρή επίθεση με τους τέσσερις όλμους που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο χωριό Σαρτανά, δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, άφησε πίσω της επτά νεκρούς, ανάμεσά τους και Έλληνες!

Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων, από τους οποίους περίπου το 70% είναι Έλληνες της Αζοφικής, γεγονός που σημαίνει ότι άτομα ελληνικής καταγωγής συγκαταλέγονται πιθανότατα και στους 15 τραυματίες που άφησε πίσω το φονικό «χτύπημα» το οποίο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κηδείας.

‘Eνας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο του χωριού κατά τη διάρκεια κηδείας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αμέσως πανικός, ενώ η φρίκη της επίθεσης αποτυπώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα, στο σημείο της επίθεσης και λίγα μόνο λεπτά πριν το «χτύπημα» βρισκόταν και ο Έλληνας πρόξενος στη «Μαριούπολη» κ. Δημήτρης Παπανδρέου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του  είπε ότι πραγματοποιούσε επίσκεψη σε στρατιωτικά φυλάκια και πως γλίτωσε από καθαρή τύχη ή από καθαρή διαίσθηση, αφού αποφάσισε να αποχωρίσει από την περιοχή νωρίτερα.

«Ήταν τρομερό, όταν έγινε η έκρηξη σείστηκε όλη η γη», είπε χαρακτηριστικά, μια δήλωση που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας και τις φρικιαστικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι.

Μάλιστα, έπειτα από την επίθεση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Παπανδρέου, στον οποίο έδωσε οδηγίες προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών μεταξύ των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης αλλά και για να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο επιβεβαίωσε, πάντως, ότι αν και αναμένεται ακόμη η πλήρης λίστα των θυμάτων, υπάρχουν Έλληνες ανάμεσά στους νεκρούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι όλμοι έχουν προέλθει από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς, οι οποίοι ενδεχομένως να επιχειρούσαν να πλήξουν ένα φυλάκιο του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.