Ειδησεογραφικό site

Εκτός μνημονίου με τουρισμό και πολιτισμό

67

Του Κώστα Ξυλούρη

Κάνοντας μια ανασκόπηση στην τουριστική περίοδο του 2014, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα της κρίσης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός, ο οποίος στηρίζεται στο ξεχωριστό πολιτισμικό της υπόβαθρο.

Εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά της υφηλίου έφτασαν στην πατρίδα μας και πέρασαν αξέχαστες διακοπές σε τόπους περιτριγυρισμένους από την πεντακάθαρη θάλασσα. Κάτω από τον καυτό μεσογειακό ήλιο γεύτηκαν την υγιεινή ελληνική κουζίνα και απόλαυσαν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία.

Η ανοδική αυτή πορεία δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση που πραγματικά της αξίζει.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να παταχθεί το δυσάρεστο φαινόμενο της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης εις βάρος των τουριστών. Επίσης, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών, για να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα εγκληματικότητας εις βάρος των επισκεπτών. Σημαντικές είναι η αριθμητική επάρκεια και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού, ούτως ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της παροχής υπηρεσιών και να έχει τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

Ακόμη, η αθρόα προσέλευση τουριστών καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάγκη για την κατασκευή ή έστω τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι αναγκαίες η οργάνωση και η σωστή επάνδρωση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στις τουριστικές περιοχές, προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα υγείας, όχι μόνο των τουριστών αλλά και των ντόπιων. Ακόμη, στα νησιά πρέπει να κατασκευαστούν ειδικές μαρίνες για κρουαζιερόπλοια και κότερα, καθώς και ειδικοί χώροι υποδοχής για τους τουρίστες.

ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ

Ευχάριστη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση το κράτος οφείλει να συντονίσει τις προσπάθειές του, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι χώροι αυτοί.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθεί ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιστορικούς θησαυρούς που μένουν στο σκοτάδι. Σε πολλές άλλες πόλεις, εκτός της Αμφίπολης, πρέπει να διενεργηθούν αρχαιολογικές ανασκαφές, που είναι σίγουρο ότι θα αποκαλύψουν έναν ιστορικό πλούτο άνευ προηγουμένου και θα αποτελέσουν παγκόσμιο πόλο έλξης για τους τουρίστες.

ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ

Μένοντας στον τομέα του πολιτισμού, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του κράτους για την ανάδειξη της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής σε κέντρο τουριστικής ανάπτυξης. Η δημιουργία νέων σύγχρονων μουσείων ή η ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων θα μπορούσε να συμβάλει δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η ένωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το παρακείμενο κτίριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου –το οποίο δυστυχώς δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό πλέον, παρά μόνο μετατρέπεται κατά καιρούς σε γκέτο ναρκομανών και διάφορων ακραίων διαδηλωτών– θα οδηγούσε στην εξυγίανση της περιοχής του κέντρου και στην ανάδειξη του χώρου σε ξεχωριστό πόλο έλξης, που δεν θα είχε σε τίποτα να ζηλέψει τα περίφημα μουσεία του εξωτερικού.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Ακόμη, καθίσταται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιακών υποδομών, καθώς και η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, γεγονός που θα διευκόλυνε την επιβίβαση και αποβίβαση των τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι κρίμα η πρωτεύουσα λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών να εκλαμβάνεται από τους επισκέπτες ως ένα απλό πέρασμα προς τους τουριστικούς τους προορισμούς.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Η βελτίωση λοιπόν της συνολικής εικόνας της πρωτεύουσας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων πέραν της Ακρόπολης, θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, γεγονός που θα δώσει μια αναζωογονητική πνοή στην αθηναϊκή αγορά που ασφυκτιά λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης.

Και βέβαια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε το χαρακτηριστικό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως λαός, το οποίο δεν είναι άλλο από τον πατροπαράδοτο θεσμό της φιλοξενίας. Με πηγαίο χαμόγελο και θέληση για εξυπηρέτηση των αναγκών των τουριστών, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την πανέμορφη χώρα μας σε τουριστικό κέντρο, μια παγκόσμια Γη της Επαγγελίας για όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν υπέροχες διακοπές.

 

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Οι παραπάνω προτάσεις είναι εύκολα υλοποιήσιμες, αν αναλογιστούμε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από την εφαρμογή τους. Ως όραμα θα πρέπει να έχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Καλό θα είναι, λοιπόν, από τώρα ο καθένας μας να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι για την καλύτερη οργάνωση της τουριστικής βιομηχανίας. Με αυτό τον τρόπο, προοδευτικά και μακροπρόθεσμα, θα κατασκευάσουμε ένα στέρεο τουριστικό οικοδόμημα, που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα παραδοσιακά διεθνή τουριστικά θέρετρα και θα υποδέχεται τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου.

22,5 ΕΚΑΤ. ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ  ΤΟ 2014

Ο αριθμός του εισερχόμενου τουρισμού, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. το 2014, έναντι 17,8 εκατ. το 2013, χωρίς μάλιστα να συμπεριληφθεί η κρουαζιέρα, οι ταξιδιώτες της οποίας υπολογίζονται σε 2,5 εκατ., έναντι 19,9 εκατ. το 2013.

Επιτέλους, ας συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε μεταξύ μας για μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό-πολιτισμό.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.