Ειδησεογραφικό site

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη: 7.000 πρόσφυγες μέσα σε 3 ημέρες

33

Ανεξέλεγκτες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις μέρες.

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, το τελευταίο τριήμερο (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) μπήκαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι περισσότεροι με εκατοντάδες πλαστικές βάρκες που έφτασαν στις βόρεια ακτογραμμή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου. Όλοι τους προερχόμενοι από την περιοχή της Αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμκαλε) στη βόρεια ακτή του Αδραμυτινού κόλπου της Τουρκίας.

Σήμερα Πέμπτη, και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχαν αποβιβασθεί στη Λέσβο περισσότερα από 1.500 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό οι αποβιβαζόμενοι και ανάλογα της εθνικότητας τους οδηγούνται οι μεν Σύροι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και υπαλλήλων της περιφέρειας βορείου Αιγαίου και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής. Αμέσως μετά την καταγραφή τους αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί.

Αντίθετα, οι μετανάστες στο σύνολο τους οδηγούνται στους χώρους του πρώτη στρατοπέδου της Μόριας (περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης). Εκεί και περιμένουν στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις μέχρι που να εκκενωθούν θέσεις μέσα σε αυτό. Μετά από διαδικασία λίγων ημερών οι μετανάστες αφήνονται και αυτοί ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Αναχωρήσεις
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τώρα επικρατεί πραγματικός συνωστισμός. Χθες Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για Πειραιά και Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για αύριο έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων.
Παρά τις αναχωρήσεις όμως τόσων πολλών μεταναστών και προσφύγων πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε δημόσιους χώρους μέσα στο λιμάνι και στους γύρω δρόμους. Χωρίς τις απαραίτητες υποδομές χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να φύγουν από το νησί ενώ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ αφού μετακινούνται προς την πόλη για να βγάλουν εισιτήριο προκειμένου να φύγουν από το νησί και μένουν εκεί μέχρι να αναχωρήσουν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.