Ειδησεογραφικό site

Εκτός δεύτερου γύρου ο ΣΥΡΙΖΑ σε δέκα περιφέρειες-«Βατερλώ» σε μεγάλους δήμους

69

Διαφορετική από την Αττική είναι η εικόνα για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δυσανάλογα μικρά ποσοστά με αποτέλεσμα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτός από την πρωτεύουσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνά στον δεύτερο γύρο στα Ιόνια Νησιά και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προηγούνται με μεγάλη διαφορά υποψήφιοι από τα κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ενώ οι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Στην Πελοπόννησο, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συγκεντρώνει το 43,38% και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Οδυσσέα Βουδούρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει το 15,63%, με ενσωματωμένο το 92,19 % των εκλογικών τμημάτων.

Στη Θεσσαλία, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός φθάνει στο 42,87% και θα έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς Τσιλιμίγκα Νικόλαο με 17, 31% (ενσωμάτωση στο 91,66%).

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο υποψήφιος της ΝΔ Σεραφείμ Τσόκας συγκεντρώνει 26,28%, την ίδια ώρα που ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης οδηγεί την κούρσα με 40,86%, με καταμετρημένο το 83,19% των τμημάτων.

Η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με ποσοστό 11,68%, μένει στην τρίτη θέση και εκτός δεύτερου γύρου, πίσω από τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη, που συγκεντρώνει το 18,58% των ψήφων. Προηγείται με διαφοιρά ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, που κατέρχεται ως «γαλάζιος αντάρτης» και καταλαμβάνει το 32,79%, με καταμετρημένο το 92,12% των τμημάτων.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης (ο οποίος πλαισιώνεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) προηγείται με μεγάλη διαφορά, καθώς με ενσωματωμένο το 85,41% των εκλογικών τμημάτων παίρνει το 41,68% ενώ δεύτερος έρχεται ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και περνάει στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 18,54%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μένει εκτός δεύτερου γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου, που έρχεται τρίτος, ενώ περνούν ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, νυν περιφερειάρχης με 23,10% και ο Αντρέας Κατσανιώτης με 19,85%.

Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι υποψήφιοι που έχουν την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένουν εκτός 2ου γύρου.

Το χαρακτηριστικό των 3 αυτών περιφερειών – εφόσον επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα – είναι πως στον επόμενο γύρο θα αναμετρηθούν μεταξύ τους υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αναλυτικά, στο Βόρειο Αιγαίο μένει εκτός δεύτερου γύρου η υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση, ενώ περνούν οι Χριστιάνα Καλογήρου και ο Θανάσης Γιακαλής.

Στο Νότιο Αιγαίο, εκτός μένει ο Μπενέτος Σπύρου, ενώ στο β’ γύρο θα αναμετρηθούν οι Γιώργος Χατζημάρκος και Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη περνούν στο β’ γύρο οι κ.κ. Παυλίδης και Γιαννακίδης, ενώ εκτός μένει ο κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης, που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στην Ήπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα φαίνεται να κερδίζει από την πρώτη Κυριακή τη μάχη, καθώς με καταμετρημένο το 93,47 % συγκεντρώνει ποσοστό 50,77%.

Στην Δυτική Μακεδονία εκτός δεύτερου γύρου μένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για την άλλη Κυριακή προκρίνεται, εκτός από τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, η αρχική επιλογή της Κουμουνδούρου που ήταν ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης που βρήκε την στήριξη των ΑνΕλ.

Η μόνη περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μπαίνει δυνατά στην μάχη είναι των Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος συγκεντρώνει 20,47%, ενώ προηγείται ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Σπύρου με 21,82% στο 97,22% των εκλογικών τμημάτων.

«Βατερλό» του ΣΥΡΙΖΑ και στους δήμους

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην πλειονότητα των μεγάλων δήμων με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Χαρακτηριστική περίπτωση στον Πειραιά, την Πάτρα (πρώτος μπαίνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ), τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, τα Χανιά, στα Ιωάννινα κ.ά.
Μάχη για να μπει στον δεύτερο γύρο δίνει η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία, με ποσοστό 15,6%, υπολείπεται ελαφρώς του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη. Το ΥΠΕΣ δίνει τελική εκτίμηση 18,71% για τον κ. Ιωαννίδη και για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, που κατέρχεται ως «γαλάζιος αντάρτης» 32,8%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης (ο οποίος πλαισιώνεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) προηγείται με μεγάλη διαφορά

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μένει εκτός 2ου γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι υποψήφιοι που έχουν την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μένουν εκτός 2ου γύρου.

Το χαρακτηριστικό των 3 αυτών περιφερειών – εφόσον επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα – είναι πως στον επόμενο γύρο θα αναμετρηθούν μεταξύ τους υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Επίσης, στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να «καθαρίσει» την νίκη από την πρώτη αναμέτρηση.

Στην Δυτική Μακεδονία εκτός δεύτερου γύρου φαίνεται να μένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για την άλλη Κυριακή προκρίνεται, εκτός από τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, η αρχική επιλογή της Κουμουνδούρου που ήταν ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης που βρήκε την στήριξη των ΑνΕλ.

Η μόνη περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μπαίνει δυνατά στην μάχη είναι των Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος προηγείται με μκρή διαφορά.

«Βατερλό» του ΣΥΡΙΖΑ και στους δήμους

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην πλειονότητα των μεγάλων δήμων με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Χαρακτηριστική περίπτωση στον Πειραιά, την Πάτρα (πρώτος μπαίνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ), τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, τα Χανιά, στα Ιωάννινα κ.ά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.