Ειδησεογραφικό site

Εκτακτη σύσκεψη στη γαλλική προεδρία μετά την επέλαση της Λεπέν

35

Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί για τις ενιάμισι σήμερα το πρωΐ (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%) και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών( 14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ ευρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.

Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ’ απ’ όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση όμως, ότι για να γίνει πιστευτός από τους Γάλλους ο πρόεδρος, έχει ανάγκη αυτήν την φορά, από απτά οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Βαλς. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του γαλλικού λαού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και των επιλογών του Πρωθυπουργού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.