Ειδησεογραφικό site

Εκρηκτικό κλίμα στην Παιδεία – Αγιασμός σήμερα στα σχολεία με 25.000 κενά δασκάλων και καθηγητών

26

 

Με πολλά προβλήματα, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη φορά ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Το κουδούνι θα  χτυπήσει σήμερα το πρωί  για 1.300.000 μαθητές σε όλα τα σχολεία της  αλλά τα κενά 25.000 δασκάλων και καθηγητών δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην παιδεία.
Η υπηρεσιακή υπουργός προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που άφησε ο  ο υπουργός Παιδείας του  ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ενδιαφερόταν περισσότερο να καταργήσει το θεσμό της  αριστείας,  τα πειραματικά σχολεία και να επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική  εκπαίδευση  αδιαφορώντας για τη στελέχωση των δημοσίων σχολείων.

Και ενώ οι μαθητές είναι καθόλα έτοιμοι  για τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας δεν είχε προετοιμαστεί καθώς χθες η  νέα ηγεσία του  παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περίπου 7000 κενά ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 25000 κενά εκπαιδευτικών.

Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν 6.700 κενά εκπαιδευτικών για τα οποία αναζητούνται τα κατάλληλα κονδύλια, ενώ την ίδια ώρα εγκρίθηκαν κονδύλια για 19.000 αναπληρωτές, 12.000 μέσω ΕΣΠΑ, 7.000 από εθνικούς πόρους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και οι 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι εφέτος στην Αττική προσλήφθηκαν εκπαιδευτικοί μόνο σε έξι ολοήμερα, ενώ πέρυσι είχαν προσληφθεί σε 146 ολοήμερα σχολεία. Στα σχολεία ειδικής αγωγής αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα από 2.000 κενά, τα οποία θα εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Η κ. Κιάου επισήμανε ότι το θέμα με τα κενά διογκώθηκε λόγω των περίπου 3.500 συνταξιοδοτήσεων. Στον αγώνα δρόμου που δίνεται, προκρίθηκε και η λύση του εθελοντισμού. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ζητά από τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «να μεριμνήσουν για τη στοιχειώδη λειτουργιά όλων των σχολικών μονάδων της δικαιοδοσίας σας, με το υπάρχον προσωπικό και μέχρι την τοποθέτηση αναπληρωτριών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στα σχολεία της περιοχής, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν κλειστές σχολικές μονάδες ή σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών που δεν καλύπτει η αναλογία του υπηρετούντος προσωπικού, προτείνουμε να προβείτε σε προσωρινές μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού, από όμορες σχολικές, με την παρακάτω διαδικασία:

1. Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.

2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.

3. Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου, μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην αισθητική αγωγή και στην ευέλικτη ζώνη».

Σε ότι αφορά στις μετεγγραφές επισημάνθηκε ότι η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις θα ανοίξει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.