Ειδησεογραφικό site

Εκλογή προέδρου και κάλπες τον Μάιο λένε 7 στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ

23

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Μάιο προτείνουν επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης προτείνουν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Το κείμενο υπογράφεται από τους: Σεραφείμ Καρακικέ, Θόδωρο Μαργαρίτη, Ευγενία Μπουρνόβα, Γιώργο Μπουλμπασάκο, Γιώργο Σιακαντάρη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Νίκο Τσούκαλη.

Η πρόταση την οποία κατέθεσαν κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:

α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία Aναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας

β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου. Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα

γ) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015

Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.