Ειδησεογραφικό site

Εκλογές σε τρικυμία – Τι έγραψε το «Καρφί»

44

Σε ένα 24ωρο, οι Έλληνες ψηφοφόροι, θα βρεθούν (για 5η φορά μέσα σε δυο περίπου χρόνια), τετ α τετ με την κάλπη, στην οποία θα εναποθέσουν –προφανώς κατόπιν ωρίμου σκέψεως– το ψηφοδέλτιο του κόμματος εκείνου που καλύπτει τις πολιτικές τους δοξασίες.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, το απόγευμα της Κυριακής, ύστερα από δυο-τρεις ώρες, περίπου, θα γνωρίζουμε τον θριαμβευτή των εκλογών, αλλά και το εύρος της νίκης, από την οποία θα εξαρτηθεί, εάν θα κατακτηθεί η πολυπόθητος αυτοδυναμία.

Το «Καρφί» δεν θα αναλωθεί σε μελλοντολογικά σενάρια. Και δεν μπορεί να το κάνει γιατί η ψήφος του λαού, που προσδιορίζει τα μελλούμενα, εκτός του ότι είναι απόλυτα σεβαστή είναι και μυστική. Άρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι τίκτεται η επιούσα .

Θα πρέπει, ωστόσο να επισημάνουμε, ότι ο βραχύς προεκλογικός αγώνας, δεν έκανε τους πολίτες σοφότερους. Εδώ και πέντε χρόνια, η χώρα περιστρέφεται, μέσα στη δίνη της ύφεσης, από την οποία ταλανίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ ο εφιάλτης της χρεοκοπίας παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη, πάνω από τα κεφάλια μας. Όλα εκείνα τα μεγάλα ζητήματα, που προκαλούν την οικονομική ασφυξία, όχι μόνον δεν συζητήθηκαν διεξοδικά, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά για μια ακόμη φορά, σκεπάστηκαν επιμελώς, κάτω από το χαλί της υποκρισίας.

Αντιθέτως, υπήρξε πλειοδοσία σε ανέξοδες υποσχέσεις, καθώς οι αρχηγοί των δύο πρώτων (δημοσκοπικά) κομμάτων αναλώθηκαν στην προσφορά δώρων, τα οποία –προφανώς– θα τα ανασύρουν από τα οικογενειακά τους μπαούλα, αφού οι προθήκες του Δημοσίου είναι παντελώς άδειες.

Σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις ακούστηκαν τερατώδεις υπερβολές από πολλούς, ανερμάτιστους υποψηφίους εθνοπατέρες, ενώ τα λεγόμενά τους ήταν πασπαλισμένα με μπόλικη δόση άχνης λαϊκισμού και δημαγωγίας. Οι συνετές φωνές, οι οποίες θα πρότειναν λύσεις, ώστε να ξεπεραστεί η τραγωδία που βιώνουν οι Έλληνες, δεν φτάνουν μέχρι το πολυπληθές ακροατήριο, επειδή δεν ακούγονται, εξ αιτίας του θορύβου, που δημιουργούν οι κορύβαντες των τηλεπαραθύρων.

Μια έκφραση του συρμού, υποστηρίζει (εδώ και αιώνες) ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες. Το ίδιο λέγεται και τώρα.

Όμως, σήμερα, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, η οποία θα φανεί από τη Δευτέρα κιόλας. Γιατί ενδεχομένως, να μην έχουμε απλά μια κυβερνητική μεταβολή (γεγονός απόλυτα θεμιτό σε δημοκρατική χώρα), αλλά μια μεταβολή στο status quo, δηλαδή της υφιστάμενης κατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το σενάριο αυτό, δεν είναι σε καμιά περίπτωση τρομολαγνικό. Το γράφει πεντακάθαρα, το κόμμα που προαλείφεται για την εξουσία, αφού ο αρχηγός και τα στελέχη του διακηρύσσουν απερίφραστα, ότι την επαύριο των εκλογών τίποτε δεν θα είναι όμοιο με το χθες.

Όλα αυτά ας τα διατηρήσουν καλά στη μνήμη τους οι ψηφοφόροι, για να θυμούνται ποια θα είναι επί τα χείρω και ποια επί τα βελτίω. Η Δευτέρα είναι κοντά, για να ξαναζήσουμε ιστορικά ξεπερασμένης πολιτικές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.