Ειδησεογραφικό site

Νέα πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με συναίνεση – «Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο» τόνισε στην πρώτη ομιλία της

51

Νέα Πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους υπέρ. Βρέθηκαν επίσης 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ψήφισαν 298 βουλευτές.

Την υποψηφιότητά της στήριξαν, πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που την πρότεινε, οι ΚΟ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ. Από την διαδικασία έλειπαν οι Νίκος Δένδιας που υπέστη τροφική δηλητηρίαση και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η κυρία Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα του Προέδρου της Βουλής και απηύθυνε την πρώτη της ομιλία προς το Σώμα.

Εκεί, αφού επεσήμανε τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που την πρότειναν για το αξίωμα, όπως και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανέλαβε, όπως είπε, την πρωτοβουλία για μία ουσιαστική παράδοση-παραλαβή των καθηκόντων του. Ευχαρίστησε επίσης τον Γιάννη Τραγάκη που έφερε εις πέρας την χθεσινή και σημερινή διαδικασία, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που την ψήφισαν, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία, καθώς, τόνισε σημασία έχει η συμμετοχή.

Επίσης, κατά την πρώτη της ομιλία η κ. Κωνσταντοπούλου, τόνισε πως αποτελεί δέσμευσή της να επανέλθει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως πρώτος ο πρωθυπουργός θα δώσει το παράδειγμα.

Ακόμα, η νέα πρόεδρος της Βουλής, κατά την μακροσκελή ομιλία της, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτές εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες, ούτε νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που συστάθηκε με ομόφωνη σύμπραξη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι το έργο της προηγούμενης Βουλής για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι, είπε η νέα πρόεδρος. Τόνισε πως η επιτροπή λειτούργησε υποδειγματικά υπό τον κύριο Τζαβάρα και πως θα συγκροτηθεί τάχυστα και θα αναβαθμιστεί, καθώς είναι «εθνικό καθήκον, η επιστροφή του εθνικού, ιστορικού και οικονομικού χρέους απέναντι στην πατρίδα».

Ολοκληρώνοντας την πρώτη της ομιλία, που κράτησε περίπου μισή ώρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αστειεύτηκε λέγοντας πως η θέση του προέδρου «δεν είναι φτιαγμένη για αριστερόχειρες» και γελώντας διευκρίνισε «δεν είπα για αριστερούς»!

Όπως ανακοίνωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 18:30 το απόγευμα για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, που έφτασε ευδιάθετη με έντονο τιρκουάζ μπλουζάκι μέσα από το σκούρο της σακάκι,  «κατέρριψε» το ρεκόρ που κατέχει ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου προέδρου της Βουλής. Παρών στη Βουλή και εμφανώς συγκινημένος ο πατέρας της και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Πρωταγωνιστής» επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη του παρουσία στην ολομέλεια, όπου μαζί με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς χθες απουσίαζαν στο Βερολίνο.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές που πλησίασαν τον κύριο Βαρουφάκη και προφανώς τον ρώτησαν για τις επαφές του στην Ευρώπη, ενώ εκείνος συνομίλησε για ώρα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ δεν έβγαλε καθόλου τα χέρια από την τσέπη, παρά μόνο όταν κάθισε.

Για πρώτη φορά κάθισε στα υπουργικά έδρανα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς κατά την χθεσινή ορκωμοσία είχε προτιμήσει τα έδρανα του κόμματός του. Μεταξύ όσων τον χαιρέτησαν ιδιαίτερα θερμά ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Κώστας Κουκοδημος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Βενιζέλος είχε μια «χαλαρή» χειραψία με την κυρία Κωνσταντοπούλου, τον κύριο Σαμαρά, ενώ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε και σύντομη συνομιλία.

Αντίθετα, ούτε… βλέμμα δεν αντάλλαξε με την κυρία Κωνσταντοπούλου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κύριος Λαφαζανης, είδε πως κάποιος είχε αφήσει τα πράγματά του στη θέση του και διαμαρτυρήθηκε, «αναγκάζοντας» τον Νίκο Χουντή τελικά να… μετακινηθεί.

Ο κύριος Αντώνης Σαμαράς επέλεξε σήμερα ένα γκρι κουστούμι, κάτι που γενικά δεν συνηθίζει…

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι.

O πρόεδρoς της Boυλής εκλέγεται με μυστική ψηφoφoρία και με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ένα ψηφοδέλτιο με την προταθείσα, για το αξίωμα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι από την ψηφοφορία θα απουσιάζει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος είναι κλινήρης λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

Απών και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εξηγηθεί ο λόγος της απουσίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη δικαιούται τρεις θέσεις αντιπροέδρων για τις οποίες προτείνει τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Μπαλάφα.
Η ΝΔ για την θέση του Δ’ αντιπροέδρου προτείνει τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Μια θέση αντιπροέδρου δικαιούται η Χρυσή Αυγή αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν και πιθανότατα η καρέκλα θα μείνει «ορφανή».

Το Ποτάμι θα προτείνει τον κ. Σπύρο Λυκούδη και το ΚΚΕ τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη.

Την Κυριακή με την ομιλία του πρωθυπουργού οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ανατροπή στον αρχικό κοινοβουλευτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης φαίνεται πως φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα οι προγραμματικές δηλώσεις να πάρουν μικρή αναβολή 24 ωρών.

Η πρώτη ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στην Ολομέλεια που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει τελικά το απόγευμα της Κυριακής – αντί του Σαββάτου – ενώ η διαδικασία θα κλείσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που επιφέρει ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να επιτύχουν νέα συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στο Σώμα τον δικό της «οδικό χάρτη».

Στην πράξη, το τριήμερο των προγραμματικών αποτελεί για την κυβέρνηση την πρώτη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της και των ενδεχόμενων νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Εταίροι, βουλευτές και κοινωνία θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην Ολομέλεια προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις των υπουργών για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κ.α.
Αναφορικά με το διαδικαστικό, την Κυριακή θα υπάρξει μόνο η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα.

Από την Δευτέρα εως το απόγευμα της Τρίτης θα τοποθετηθούν υπουργοί και βουλευτές ενώ από το απόγευμα της Τρίτης θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την τελική ομιλία του πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι καθ όλη την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης θα είναι παρόντες και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά την σχετική άδεια που έδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.