Ειδησεογραφικό site

Εικών και εικονιζόμενον

49

Του Ηλία Κανέλλη

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει κάνει προτάσεις και πλέον περιμένει τις προτάσεις των εταίρων της! Θέση τουλάχιστον εκκεντρική – επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχει η Ευρώπη το πρόβλημα, η Ελλάδα το έχει. Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι έχουμε εκκρεμότητες που δεν έκλεισαν και περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση είτε να τις αποδεχθεί είτε να τις αλλάξει – και στο μεταξύ επιτείνεται το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων που λέμε ότι σεβόμαστε, δυο είναι οι τρόποι να νικήσουμε τη λιτότητα που, κατά τον Πρωθυπουργό, δεν είναι κανόνας της Ευρώπης, Ο ένας, να παράγουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε – πράγμα δύσκολο σε μια χώρα που αποθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο άλλος, να μας δανείζουν οι εταίροι χωρίς όρους – δηλαδή χωρίς συμφωνίες, συμβόλαια ή μνημόνια. Επίσης πολύ εκκεντρική άποψη.

Η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες μέρες, η άρνηση της γραβάτας ή η ενδυματολογία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη καταγράφηκαν από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ως εκκεντρικότητες – και προφανώς έδωσαν λάθος εντύπωση και στην Ελλάδα. Όσοι πίστεψαν ότι η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα χωρίς να έχει προσγειωθεί στον ρεαλισμό που την επιτρέπει παρασύρθηκαν από τη δύναμη της εικόνας. Όπως όμως είχε τονίσει ο Ιωάννης Δαμασκηνός «άλλον ουν εστίν η εικών και άλλον το εικονιζόμενον».

Η εικών είναι όντως ελκυστική, μοδάτη και γυαλιστερή. Αλλά το εικονιζόμενον το νιώθουμε ήδη ως ασφυξία. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία με τους εταίρους που να περιλαμβάνει παράταση του προγράμματος στήριξης, συνεννόηση με την ΕΚΤ, κλείσιμο της εκκρεμούς τελευταίας αξιολόγησης (με σκληρή διαπραγμάτευση), έναρξη ακόμη πιο σκληρής διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα. Αλλά ο χρόνος λιγοστεύει.

Αναδημοσίευση από τα «Νέα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.