Ειδησεογραφικό site

Εικόνες καταστροφής από Λευκάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μετά τον φονικό σεισμό

55

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λευκάδα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε χθες στις 09:00 το πρωί και στοίχισε τη ζωή σε δυο γυναίκες.

Ο υφυπουργός Μεταφορών μετέβη χθες με ελικόπτερο Super Puma στη Λευκάδα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιο Λέκκα και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη.

Εν τω μεταξύ, σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού, του Αθανίου, το οποίο υπέστη και τη μεγαλύτερη ζημιά. Λόγω της μεγάλης καταστροφής οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ελέγξουν χθες τις φθορές σε όλα τα σπίτια, με αποτέλεσμα να εκκενώσουν ένα ολόκληρο χωριό, προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοί του από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τις βραδινές ώρες.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας δεν άφησε πίσω της μόνο δυο νεκρές γυναίκες, αλλά και τέσσερις τραυματίες, ανάμεσα τους και δυο ανήλικα παιδιά ηλικίας 10 και 12 χρονών.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να μείνουν όρθιοι και συνάμα να προστατευτούν από τα ράφια και τα κρεμασμένα στους τοίχους των σπιτιών, αντικείμενα.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, σχολεία, λιμάνια και το οδικό δίκτυο υπέστησαν ζημιές, ενώ ο κεντρικός δρόμος από την περιοχή Πόντι μέχρι το Κομηλιό παραμένει κλειστός λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που υπέστη.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε χωριά στα νότια του νησιού, εκεί όπου έγιναν κατολισθήσεις και γκρεμίστηκαν σπίτια. Ζημιές υπέστη επίσης το γυμνάσιο και το λιμάνι της Βασιλικής. Ταυτόχρονα, στο χωριό Αθάνι έχουν πέσει σπίτια, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού Αγία Παρασκευή. Σε αρκετά ακόμα χωριά έχουν πέσει σπίτια, έχουν καταρρεύσει μάντρες και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλατείες, όπως στον Αγιο Πέτρο, το Δράγανο, το Νικολί, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Κατολισθήσεις και ζημιές υπήρξαν και στην Ιθάκη, με τους κατοίκους να τρέχουν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Τσελέντη, «ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους καταστροφικούς σεισμούς στο Ληξούρι».

 

Πώς έχασαν τη ζωή τους οι δυο γυναίκες

Ήταν λίγο μετά τις οχτώ το πρωί όταν η 80χρονη Ιφιγένεια Κορφιάτη πήγε όπως κάθε πρωί, στα κτήματα της, που βρίσκονται στο χωριό Δράγανο, ένα χωριουδάκι πριν το Αθάνι που υπέστη και τη μεγαλύτερη ζημιά καθώς είναι πάνω στο ρήγμα.

Για κακή της τύχη, η πέτρινη μάντρα που άλλοτε κρατούσε μακριά τα ζώα από τα κτήματα της, έμελλε να γίνει η αιτία για να χάσει τη ζωή της η 80χρονη γυναίκα. Ο δυνατός σεισμός που προκάλεσε την κατολίσθηση πανύψηλων βράχων, ήταν αρκετός για να σπάσει τους απανωτούς τσιμεντόλιθους που περίφραζαν το κτήμα στο οποίο βρισκόταν η άτυχη γυναίκα.

Οι τσιμεντόλιθοι κατρακύλησαν και έπεσαν πάνω στην 80χρονη η οποία δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος της ήταν ακαριαίος ενώ το άτυχο σώμα της βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα, σκεπασμένο από πέτρες και χώμα, από τους συγχωριανούς της.

Η αδερφή της άτυχης γυναίκας, Κατερίνα Κατοπώδη μιλάει στο protothema.gr για το πως έχασε από τη μια στιγμή στην άλλη τη μεγαλύτερη αδερφή της: «Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα πώς έγινε το κακό. Αυτός ο σεισμός μου θύμισε το μεγάλο σεισμό του 2003. Τρόμαξα να βγω από το σπίτι μου. Νόμιζα ότι δεν θα βγω ζωντανή. Η αδερφή μου, όπως κάθε μέρα πήγε στα χωράφια μιας και ο καιρός ήταν καλός. Ήταν μόνη της και αβοήθητη. Εμείς ήμασταν τόσα άτομα στο σπίτι και μετά βίας βγήκαμε σώοι».

Τη ζωή της έχασε και μια 65χρονη γυναίκα από το χωριό Πόντι στη Βασιλική, όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της και τον διαπέρασε, τραυματίζοντας την  θανάσιμα. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρόλαβαν και βγήκαν από το σπίτι ενώ εκείνη έχασε τον έλεγχο από το κούνημα του Εγκέλαδου. Οι απίστευτες εικόνες από το σημείο προκαλούν ρίγη αφού ο βράχος κατάφερε να ισοπεδώσει όλο το σπίτι, κατεδαφίζοντας αρχικά τον ένα τοίχο του σπιτιού.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Στην πόλη της Λευκάδας, το νοσοκομείο και τα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές. Όμως ο δήμος Λευκάδας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων των σχολείων του νησιού μέχρι να γίνει καταμέτρηση της ζημιάς σε όλα τα δημόσια κτίρια. Από τα πρώτα λεπτά του σεισμού, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου βγήκαν στον προαύλιο χώρο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο είχαν  διακοπεί.

«Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003. Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, διακομίσθηκαν χθες τέσσερις ελαφρά τραυματίες, μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από την Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από την Βασιλική. Ο Χρήστος Κατηφόρης, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών (Λευκάδα), έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. «Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αθάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν» είπε.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας, από τα σχολεία του νησιού ζημιές έχει υποστεί μόνο το γυμνάσιο της Βασιλικής, όμως πρόκειται όλα τα κτήρια να εξεταστούν διεξοδικά. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε πως τα σχολεία σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.


 

Τα σχόλια είναι κλειστά.