Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου

110

«Η Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Έπειτα από διαβουλεύσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ, κυκλοφόρησε σήμερα το τελικό κείμενο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου πάνω στο ζήτημα της  Κύπρου.

Έπειτα από την παρουσίαση της παρέμβασης του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη από τον εκπρόσωπο του, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (σ.σ. ο Κύπριος πρόεδρος ήταν ασθενής), το κείμενο που σχετίζεται με την Κύπρο θα έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο στόχος της κυπριακής πλευράς για σαφή και ευθεία αναφορά στην Τουρκία εκπληρώνεται και μένει να εξακριβωθεί ποια θα είναι η συνέχεια, δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας και της κυπριακής προσπάθειας για λήψη ευρωπαϊκών μέτρων εναντίον της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.