Ειδησεογραφικό site

Εδώ είναι η αλήθεια – Ο πρωθυπουργός στην επιτροπή της Ζωής για το χρέος, παρακολούθησε την συνεδρίαση

74

Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος με την εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία για την συγκρότηση της επιτροπής και του συντονισμού του έργου της για την έρευνα της νομιμότητας του δημόσιου χρέους.

Το παρών δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί όπως οι Δημήτρης Στρατούλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Θεανώ Φωτίου κ.α., ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, παρόντες είναι ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

Η κα. Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε «κανονιοβολισμούς» κατά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ελληνική κυβέρνηση. «Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού» είπε η Πρόεδρος της Βουλής για να προσθέσει « παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks  και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις – πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο». «Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε. Να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους» αναρωτήθηκε η Πρόεδρος.

Κατά την διήμερη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν το επιστημονικό προσωπικό – μέλη της επιτροπής αναφορικά με την διόγκωση του ελληνικού χρέους και με την νομιμότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες το προκαταρκτικό πόρισμα θα περιλαμβάνει συμπεράσματα για την πορεία της εθνικής οικονομίας από το 1980 εως και  σήμερα ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στα πέντε τελευταία χρόνια του μνημονίου, στις αμυντικές δαπάνες, σε άλλες δημόσιες προμήθειες όπως της Siemens κ.α.

Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας

Απών από την συνεδρίαση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος όμως έστειλε γραπτό χαιρετισμό που διάβασε η κα. Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Παυλόπουλος εξηγεί ότι η συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο καθιστά αδύνατη την συμμετοχή του στην συνεδρίαση και εκφράζει την «ειλικρινή αναγνώριση» στην έρευνα της επιτροπής. Επισημαίνει τέλος τα «αδιαμφισβήτητα» εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Από νωρίς στη Βουλή ο Τσίπρας

Κλεισμένος στο γραφείο του στην Βουλή από νωρίς το πρωί ήταν σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των οριακών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας. Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην κοινοβουλευτική πτέρυγα του κοινοβουλίου γύρω στις 8:30 το πρωί και τώρα παρίσταται στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών. Αρκετοί πάντως εκτιμούν πως η παρουσία του πρωθυπουργού στην Επιτροπή που επιχειρεί να ερευνήσει εάν το χρέος ή μέρος του είναι παράνομο, ποιες κυβερνήσεις συνέβαλαν στην διόγκωσή και αν η Ε.Ε. συνέβαλε στην δημιουργία του απεχθούς χρέους στέλνει μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους δανειστές. Επιπροσθέτως, με την παρουσία του δείχνει πως στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής και πως επιδιώκει την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης με την κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου που το τελευταίο διάστημα είχε διαρραγεί . Ο πρωθυπουργός άλλωστε γνωρίζει πως το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί την συμβολή και την στήριξη των κορυφαίων στελεχών του.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.