Ειδησεογραφικό site

Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας από το αυστριακό και το ισπανικό κοινοβούλιο

50

«Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα άναψε σήμερα Τρίτη η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υποεπιτροπή της αυστριακής Βουλής, ενώ δεν απαιτείται ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς θα γίνει αργότερα συζήτηση επί της απόφασης.

Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή, με την υπερψήφιση της οποίας εξουσιοδοτείται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό.

Την πρόταση, καταψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Ομάδα Στρόναχ» του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Σε ανακοίνωση του αρμόδιου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, η υπερψήφιση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται «αναγκαία» και σημειώνεται ότι ο χρόνος που κερδίζεται με το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της αναζωογόνησης της οικονομίας στη χώρα, για την επιτάχυνση οικοδόμησης κρατικών δομών και προπάντων για την ενίσχυση του αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του το Κόμμα των Ελευθέρων -το μεγαλύτερο της αυστριακής Βουλής- τονίζει ότι «τα συνεχιζόμενα πακέτα βοήθειας, τα οποία έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ντε φάκτο προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζημιώνουν την Ευρώπη στο σύνολό της».

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ομάδας Στρόναχ αναφέρει ότι, αντί να καταβυθίζονται εκ νέου στο Αιγαίο δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, η αυστριακή κυβέρνηση θα έπρεπε με αυτά να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο ανάκαμψης της αυστριακής οικονομίας, και προσθέτει πως είναι πλέον καιρός να επιδειχθεί επιτέλους αλληλεγγύη και προς τον αυστριακό πληθυσμό, και όχι μόνον προς τον ελληνικό.

Η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής είχε υπερψηφίσει ήδη στις 17 Ιουλίου, με τις ψήφους και τότε των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, την εξουσιοδότηση για συμμετοχή της Αυστρίας στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Πράσινο φως» και από το ισπανικό κοινοβούλιο

Με μεγάλη πλειοψηφία το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Τρίτη το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Με ψήφους 297 υπέρ, 20 κατά και πέντε αποχές, το ισπανικό κοινοβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο καταψήφισε το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Παρασκευή το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στην Ισπανία δεν αποτελούσε προϋπόθεση η κοινοβουλευτική έγκριση για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ο κ. Ραχόι ωστόσο επέλεξε να την υποβάλει στους βουλευτές, ανακαλώντας τους από τις θερινές διακοπές για μια έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του σώματος, χωρίς να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να απορριφθεί.

«Τρία μαθήματα μπορούν να αντληθούν από την ελληνική κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, σε μια ομιλία με προεκλογικό άρωμα, που έμοιαζε να απευθύνεται περισσότερο στην ισπανική κοινή γνώμη — καθώς τους τελευταίους μήνες καταγράφεται άνοδος της δημοτικότητας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos.

«Κατ’ αρχάς, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο (της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν οφθαλμαπάτες (…). Και ακόμη, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Η συμβολή της Ισπανίας στο τρίτο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων που θα δανείσουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Αν και δεν εκπροσωπείται στο ισπανικό Κοινοβούλιο, το Podemos επέκρινε έντονα τον ρόλο της ισπανικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή στόχο έχει «να τιμωρηθεί η Ελλάδα διότι έδειξε στις άλλες χώρες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», έκρινε ο Ινίγο Ερεχόν, δεύτερος τη τάξει στο κόμμα αυτό, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Αναφερόμενος στον διάλογο ο οποίος διεξήχθη στην ισπανική Βουλή, εκτίμησε ότι ο μόνος σκοπός της ήταν να «υπηρετήσει τους σκοπούς της προπαγάνδας» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP).

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση (PSOE) πρότεινε από την πλευρά της να υπάρξει μια μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. ώστε να υπάρξει κυρίως ένας πανευρωπαϊκά εγγυημένος κατώτερος μισθός και μια κοινή ηλικία συνταξιοδότησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.