Ειδησεογραφικό site

Είναι ώρα να περάσουμε από τη διαπραγμάτευση στη διακυβέρνηση της χώρας, το μήνυμα Τσίπρα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

25

Συνολική ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης από την επομένη των εκλογών μέχρι την συμφωνία με το Eurogroup έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για την δύσκολη διαπραγμάτευση και υπογράμμισε “τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της κυβέρνησης” ως εξής:

– διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

– απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

– επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

– τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

– εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο κ . Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στην λίστα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι “καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμίσεις και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Είπε ότι έγινε ένα βήμα ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μπροστά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα στην διακυβέρνηση της χώρας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού που διατηρήθηκε με τις πρώτες μετεκλογικές ενέργειες. Επίσης είπε ότι είναι σημαντική η οικοδόμηση της αξιοπιστίας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εξαντλητική ενημέρωση για τις επαφές που είχε με ξένους ηγέτες από την επομένη της εκλογής του τόσο στις ξένες πρωτεύουσες όσο και στις Βρυξέλλες καθώς επίσης και για τις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Παρουσίασε αναλυτικά τις δυσκολίες και τις αντικειμενικές συνθήκες έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις συγκρούσεις, τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Γενικά την στρατηγική να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό και να φθάσει μετά από τρία Eurogroup και μία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην σημερινή συμφωνία.

Ενημέρωση στους βουλευτές έκαναν και οι κ.κ. Γιάννης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης που απάντησαν και στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.