Ειδησεογραφικό site

«Είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε» με τους Ευρωπαίους, λέει συνεργάτης του Τσίπρα

46

Tην πεποίθηση ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο oικονομολόγος Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει κρίση στην ΕΕ.

Και αυτό, για δύο βασικούς λόγους, όπως εξήγησε: ούτε η μία ούτε ή άλλη πλευρά θα επιδιώξει κάτι τέτοιο.

«Πρώτον, κανείς δεν ξέρει τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει. Και δεύτερον, κανένας δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα γεωστρατηγικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε εμείς θέλουμε να ζήσουμε μια τέτοια κατάσταση με αναταράξεις στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική της ασφάλειας. Και φαντάζομαι ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήθελε αυτό το πράγμα. Επομένως, είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε» σημείωσε.

Ακόμη, ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος δεν αμφιβάλλει ότι θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση επιπλέον παράταση. «Θα χρειαστούμε πίστωση χρόνου και θα μας δοθεί. Άλλωστε, αυτό έχουν πει και διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι καταλαβαίνουν πως μια νέα κυβέρνηση θέλει πίστωση χρόνου».

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περιέγραψε την Πέμπτη από το Νταβός την ουσία της διαφοράς της με τον ΣΥΡΙZA.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία πενταετία στόχευε στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επισήμανε συγχρόνως ότι «η ετοιμότητα για παροχή αλληλεγγύης» των Ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με «την ετοιμότητα των Ελλήνων να αναλάβουν και οι ίδιοι ευθύνη» -με άλλα λόγια, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση: «Όταν λέει η καγκελάριος ότι όλη της η πολιτική και οι προσπάθειες που κατέβαλε είχαν σκοπό να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, παραγνωρίζει κατά τη γνώμη μου ότι αυτή η πολιτική, όπως έχει επιβληθεί στην ΕΕ, οδηγεί στην διάλυση της ευρωζώνης. Εγώ δεν συμφωνώ με το ότι για την πολιτικη αυτή είναι υπεύθυνη μόνο η Γερμανία. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την πολιτική που επιβάλλεται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό επιθυμούμε μια μεταρρύθμιση τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ. Φυσικά, με τις δυνάμεις που έχει μια μικρή χώρα».

Ως προς την ουσία των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει υποστηρίξει ότι το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει αυτόματα σε οικονομική ανάπτυξη.

Όπως και στην περίπτωση της διαγραφής του γερμανικού χρέους, το 1953, θα πρέπει η περικοπή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις.

«Αν ζητούσαμε μόνο κούρεμα του χρέους, θα λέγαμε ψέματα στον εαυτό μας και στον ελληνικό λαό. Εάν διαγραφεί το χρέος στο σύνολό του και ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια, μέσα σε δέκα χρόνια θα δούμε πάλι το ίδιο χρέος εκτιμά.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές». Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα τα οποία θίγουν τη «λαϊκή κυριαρχία», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, για το θέμα των συντάξεων π.χ., αρμόδια είναι η ελληνική Βουλή και κανένας άλλος.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την «αναπαραγωγή της κοινωνίας», δηλαδή μέτρα λιτότητας αντίστοιχα με αυτά που τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν την ελληνική κοινωνία στο «χείλος του γκρεμού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.