Ειδησεογραφικό site

Για δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του μιλά ο πρώην υπουργός – Απειλείται από τον Απρίλιο

77

Έτοιμος να πει ονόματα και να παρουσιάσει το περιεχόμενο των καταγγελιών του στον εισαγγελέα είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά την ευθεία πρόσκληση – πρόκληση, που του απηύθυνε το Μέγαρο Μαξίμου να πάει στη δικαιοσύνη για τα όσα είπε ότι πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απείλησαν τη ζωή του. Ο κ. Πανούσης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στον εισαγγελέα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλη Αλεξανδρή, για να καταθέσει όσα στοιχεία έχει, αφού, όπως λέει, του το ζητάει ο πρωθυπουργός, παρότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι θα προκληθεί μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση ονομάτων.
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης θα υποδείξει δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ως «έχοντες ευθέως σχέσεις» με τους κρατούμενους ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπως αποκαλύπτει στα ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πανούσης στα ΝΕΑ υπάρχουν και «άλλοι που έχουν μια πλάγια πιο χαλαρή σχέση (σ.σ. με το ΣΥΡΙΖΑ). Έχω στοιχεία και γι’ αυτούς». Διαβάστε όλο το κείμενο του Γιώργου Παπαχρήστου εδώ

Ο κ. Πανούσης στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Δικαιοσύνη θα αποδεικνύει ότι η επίμαχη περίοδος ξεκινά από τον περασμένο Απρίλιο. Όπως γράφει η Καθημερινή θα καταδεικνύουν «πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι υπήρξε στόχος συγκεκριμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με ποινικούς κρατουμένους, ενώ φέρεται να υπάρχει και υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος (όχι υπουργός) το οποίο ήταν απολύτως αναμεμειγμένο στην καθ’ όλα πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

Όλα αυτά εν μέσω μίας πρωτοφανούς πολιτικής θύελλας, με σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αλλά και από την δικαιοσύνη να παρέμβει.

Φανερά ενοχλημένο το Μαξίμου από τη διάσταση που έλαβε η υπόθεση με τις συνταρακτικές καταγγελίες, αλλά και εκτεθειμένο από την καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε συνολικά στο θέμα – τόσο στην προ μηνών ενημέρωση από τον πρώην υπουργό, όσο και στις δημόσιες αποκαλύψεις από το βράδυ του Σαββάτου με τη  συνέντευξη του κ. Πανούση στο Πρώτο Θέμα -, εξέδωσε δύο λιτές ανακοινώσεις, παραδεχόμενο ευθέως ότι το θέμα είναι σοβαρό.
Ο κ. Πανούσης, απαντώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός θέλει να δει στις εφημερίδες τα ονόματα των εμπλεκομένων, τα οποία ασφαλώς και θα διαρρεύσουν, όχι με δικιά μου ευθύνη… Μάλλον αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό ήθελα να αποφύγω. Εκτός αν και τον ίδιο ‘βολεύει’ η εκκαθάριση του τοπίου».

Και στην πρώτη ανακοίνωση, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, και στη δεύτερη που εκδόθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας, το Μαξίμου είχε καλέσει τον κ. Πανούση να πάει το θέμα στη δικαιοσύνη:  «Η συνεχής ανακύκλωση δηλώσεων για το ίδιο θέμα, από τον κ. Πανούση στα ΜΜΕ, δεν έχει κανένα νόημα. Οι καταγγελίες γίνονται στην Δικαιοσύνη και όχι στα συγκροτήματα Τύπου» σημείωνε στην δεύτερη, ενώ νωρίτερα και αφού στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει παρέμβαση του πρώην υπουργού, που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, γιατί σιωπούσε για τις αποκαλύψεις επί ένα 24ωρο από την ώρα που έγιναν οι αποκαλύψεις (το βράδυ δηλαδή του Σαββάτου, με την συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα), ανέφερε στην πρώτη ανακοίνωση τα εξής: «Οι καταγγελίες, που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στη Δικαιοσύνη».

Εκτός ελέγχου

Η κυβέρνηση φάνηκε να υποτιμά αρχικά το θέμα με τον κ. Πανούση, σε δύο φάσεις μάλιστα, καταφέρνοντας έτσι να προσλάβει η υπόθεση ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην πρώτη φάση όταν αυτό ξεκίνησε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού, δηλαδή πριν τέσσερις μήνες που ενημέρωσε την κυβερνητική ηγεσία για τις απειλές που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η ζωή του. Ο κ. Πανούσης φέρεται να επικαλείται μάλιστα τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για τις σχετικές καταγγελίες που έκανε τότε προς το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό, δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση, τουναντίον τα στελέχη που κατήγγειλε ο κ. Πανούσης παραμένουν στα κορυφαία κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι υπουργοί ή βουλευτές, διευκρίνισε ο ίδιος σε χθεσινές δηλώσεις του, ούτε και στελέχη που πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα του Πάνου Λαφαζάνη.
Η δεύτερη φάση που φάνηκε να υποτιμά αρχικά και να υποβαθμίζει το θέμα η κυβέρνηση είναι ότι δεν τοποθετήθηκε ευθύς εξαρχής όταν δημοσιεύτηκαν οι καταγγελίες του κ. Πανούση το βράδυ του Σαββάτου στο Πρώτο Θέμα και ενώ είχε αρχίσει να προκαλείται σάλος στο πολιτικό σκηνικό.

Η σιωπή αυτή, διάρκειας περίπου 24 ωρών, οδήγησε τον κ. Πανούση να κάνει το μεσημέρι της Κυριακής μία νέα δραματική παρέμβαση. Δήλωσε συγκεκριμένα (στο Βήμα FM) ότι «το γεγονός ότι δεν δέχτηκα ούτε ένα τηλεφώνημα από κυβερνητικό στέλεχος και συνεπώς ότι η κυβέρνηση σιώπησε έως τώρα από τις καταγγελίες ότι απειλείται η ζωή μου, αυτό πρέπει να  προβληματίζει».

Σημείωσε ότι αυτοί που τον απείλησαν ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και ότι την τελευταία απειλή  κατά της ζωής του, την δέχτηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Τότε ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Μαξίμου – με την πρώτη μάλιστα ομολογήθηκε ότι το θέμα είναι σοβαρό – , ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επικοινώνησε με τον προκάτοχό του, θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε αρμοδίως, από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης του απάντησε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό. Σε εκείνο το διάστημα ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός για τις διαστάσεις που λάμβανε πλέον το θέμα.

Αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση είναι σοβαρές και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την δέουσα σοβαρότητα, είπε το πρωί της Δευτέρας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Προσωπικά θέλω να ξέρω αν υπηρετώ τρομοκράτες», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης μιλώντας στο ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Τον κ. Πανούση τον  γνώρισα στην ΔΗΜΑΡ και γνωρίζω ότι είναι αξιόπιστος. Ήταν πρώτη επιλογή του Τσίπρα. Βγήκα εχθές πρώτος και ζήτησα παρέμβαση εισαγγελέα. Θέλω να ξέρω αν άθελα μου βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με τρομοκράτες». 

Σκληρή στάση από την αντιπολίτευση

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και έρευνα από τη δικαιοσύνη ζητούν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις για την υπόθεση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, καλώντας την πάρει θέση χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το θέμα και κάλεσαν τη δικαιοσύνη να ρίξει φως. Συμφωνούν δε όλα τα παραπάνω κόμματα της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.