Ειδησεογραφικό site

Δωρεάν ρεύμα,σίτιση και επιδότηση ενοικίου στο ν/σ ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης

28

 Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες και σίτιση με κουπόνια για μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι δήμοι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας» περιλαμβάνει το πρώτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι περισσότερες δράσεις παραπέμπονται για το μέλλον, εντός του 2015, με αναγκαία την εξειδίκευση από υπουργικές αποφάσεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το χρόνο υποβολής τους, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης του δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το Σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει σταλεί από το Υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τρεις παροχές που θα ανακουφίσουν τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Τι προβλέπεται για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάγονται στις παρακάτω παροχές, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί και ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους απόρους. Με σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θα δοθεί δωρεάν ρεύμα ως 300 kWh το μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, εφόσον ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι δε, οφειλές θα διαγραφούν.

Επίδομα ενοικίου

Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας και δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης. Η επιδότηση αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οιουδήποτε είδους κρατήσεων, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης κοινωνικής ή προνοιακής παροχής. Το ποσό της επιδότησης μπορεί να συμψηφίζεται με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επιδότηση σίτισης

Χορηγείται για το 2015 επιδότηση σίτισης σε έως 300.000 οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων, από κάθε πηγή. Η επιδότηση παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.