Ειδησεογραφικό site

Δωρεάν διόδια για το δημοψήφισμα ζητά η κυβέρνηση

38

Με… ασπιρίνες επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ασφυξία που προκαλεί η αργία των τραπεζών και o έλεγχος αναλήψεων, ανακοινώνοντας μέτρα κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διευκολυνθούν, οι μετακινήσεις, οι άνεργοι και οι ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες.

Στο χορό μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες πλην ΟΣΕ και προαστιακού, όπου το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο, ενώ σε συζητήσεις βρίσκεται το υπουργείο με τους παραχωρησιούχους για να να μην υπάρξουν διόδια το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συμμετάσχει ο κόσμος στο δημοψήφισμα.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Χρίστος Σπίρτζης, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015 και, αν χρειαστεί, τα μέτρα θα παραταθούν, η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα γίνεται δωρεάν.

Το μέτρο κοστολογείται σε τέσσερα έως πέντε την εβδομάδα, ποσό που προβλέπεται να καλυφθεί από την επιδότηση του κράτους στους συγκοινωνιακούς φορείς.

Ελευθέρας στις μεταφορές θα δοθεί και μετά τη λήξη των μέτρων για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Εξετάζεται η δυνατότητα να εξοικονομηθούν χρήματα από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες που είναι ιδιωτικές.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους.

Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα περιοριστεί στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς δεν θα ισχύσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Σπίρτζης έχει προαναγγείλει δραστικό ψαλίδι στις επιδοτήσεις του ΟΑΣΘ.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε με φορείς που έχουν λεηλατήσει το Δημόσιο, το άθλιο καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ θα αλλάξει» διαμήνυσε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των «κεφαλοκυνηγών», δηλαδή των ελεγκτών που διενεργούσαν ελέγχους στις αστικές συγκοινωνίες ως φυσικά πρόσωπα και δεν ήταν επαγγελματίες ελεγκτές, εισπράττοντας ποσοστά επί των προστίμων. Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε το μέτρο «νομικά παράνομη ενέργεια και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη».

Όπως αναφέρθηκε, η πολιτική του υπουργείου για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής θα κινηθεί σε άλλη βάση, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αύξηση του εισιτηρίου, το οποίο είχε μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με σκοπό την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ΜΜΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε και από τις εταιρείες που διαχειρίζονται το εθνικό οδικό δίκτυο να υπάρξουν ελεύθερες διελεύσεις το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, τονίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται ξεχωριστά καθώς αναμένεται συνάντηση με τους παραχωρησιούχους για την οριστικοποίηση ή μη του μέτρου.

Επιπλέον, λόγω της αργίας των τραπεζών στα δημόσια έργα, με τις εγγυητικές επιστολές, θα δοθεί η αναγκαία παράταση των δημοπρασιών από το υπουργείο και θα προβλεφθεί γι’ αυτό το χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση άμεσα, ώστε να μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές εκ των υστέρων και όχι την ημέρα του διαγωνισμού για τους φορείς του δημοσίου που δεν θα αναβάλουν, αλλά θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πολύ συγκροτημένα και με ικανοποιητική προετοιμασία, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση των δανειστών στη χώρα. Το κύριο μέλημά μας είναι ιδιαίτερες ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.