Ειδησεογραφικό site

Δωρεάν από την καρδιά τους…

79

Tης Πέννυς Κροντηρά

Πάνω από το 10% των καρδιοπαθών αναγκάζονται να παίζουν καθημερινά «ρώσικη ρουλέτα» τη ζωή τους, καθώς, λόγω φτώχιας, αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα που απαιτεί η ιατρική συνταγή, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η Εταιρία, πιστή στην πολιτική κοινωνικής προσφοράς που εφαρμόζει, προσφέρει δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο στα ιατρεία της για τους ανασφάλιστους καρδιοπαθείς συμπολίτες μας. Το «Καρφί» μίλησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανο Φούσα, συντονιστή διευθυντή στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς, στην Καρδιολογική Κλινική και Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας με μετεκπαίδευση στην Επεμβατική Καρδιολογία, ο οποίος και αναφέρθηκε στη δράση και στη νέα της πρωτοβουλία: «Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει τρεις χιλιάδες μέλη. Οι εκλογές δεν γίνονται με συνδικαλιστικούς όρους αλλά με επιστημονικά, διδακτικά, διοικητικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς είναι επιστημονικός φορέας. Για να γίνει κάποιος πρόεδρος θα πρέπει να κριθεί και από την κλινική την οποία διευθύνει».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει στόχο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των συνανθρώπων μας και σύμφωνα με τον κ. Φούσα «πρώτα προσπαθεί να μειώσει τη θνητότητα και τη νοσηρότητα των κατοίκων». Για να το πετύχει αυτό, εκπαιδεύει τους καρδιολόγους και ενημερώνει τους πολίτες: «Δύο φορές τον χρόνο διοργανώνουμε δύο μεγάλα συνέδρια και εν συνεχεία μοιράζουμε τη χώρα σε εφτά τομείς. Κάθε χρόνο εναλλάσσουμε τις περιοχές εξετάζοντας ανασφάλιστους ανθρώπους και εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους του κάθε δήμου, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Τους μαθαίνουμε να παρέχουν πρώτες βοήθειες, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος πάθει ανακοπή τι πρέπει να κάνουν, ώστε να τον κρατήσουν ζωντανό μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Τέλος, ενημερώνουμε το κοινό πώς να περιορίσει τους παράγοντες κινδύνου εμφράγματος και κάνουμε τη μετεκπαίδευση των συναδέλφων ιατρών του κέντρου και της περιφέρειας».

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δηλώνει παρόν, βοηθώντας ανήμπορους πολίτες. Ο πρόεδρός της μας ενημερώσει πως φέτος, από τις 21 Ιουλίου μέχρι τις 13 Αυγούστου και σε καθημερινή βάση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι (τα γραφεία της Εταιρίας είναι Ποταμιάνου 7, στο κέντρο της Αθήνας), εξετάζονται από τους εθελοντές ιατρούς της οι ανασφάλιστοι καρδιοπαθείς.

Οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού για την ημερομηνία εξέτασής τους. Μετά τις 13 Αυγούστου θα συνεχίσει να γίνεται τακτικός ιατρικός έλεγχος 2-3 φορές την εβδομάδα. Ήδη από την αναγγελία αυτής της προσπάθειας έχουμε δεχτεί πάνω από 100 τηλεφωνήματα.

«Αφορμή αυτής της κοινωνικής προσφοράς», μας είπε ο κ. Φούσας, «είναι η οικονομική κρίση που έχει φέρει πάνω από το 10% ανθρώπων με έμφραγμα σε δεινή κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα επισκεφθεί διάφορους δήμους σε όλη τη χώρα, ευαισθητοποιώντας τους κατά τόπους καρδιολόγους, ώστε να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους πολίτες. «Είναι μια μάχη ανθρωπιάς και ευαισθησίας απέναντι στην κρίση που περνάμε!», μας δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας.

Πώς είναι η διαδικασία εξέτασης; Καταγράφεται το ιστορικό του ασθενούς, στη συνεχεία γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και ανάλογα γίνεται τρίπλεξ, τεστ κοπώσεως ή και άλλες εξετάσεις. Μάλιστα, οι ανασφάλιστοι πολίτες με συνταγή των γιατρών της Καρδιολογικής Εταιρείας μπορούν να πηγαίνουν στο ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, και λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή.

«Να δημιουργήσουμε το νοσοκομείο του 2020»

fousasΑπευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Καρφιού» αλλά και τους πολιτικούς της χώρας, ο κ. Φούσας έστειλε το δικό του μήνυμα: «Θα ήθελα να βεβαιώσω τον κόσμο ότι τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εταιρείες είναι κοντά στον συνάνθρωπο. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συστάθηκε πριν από περίπου τριάντα χρόνια, είχε γίνει πρόβλεψη μόνο για την είσοδο των ιατρών και όχι για την ανανέωση και έξοδό τους. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργήσουμε το νοσοκομείο του 2020. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με τρία νέα πιλοτικά νοσοκομεία, με ιδανικές συνθήκες για το ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Θέλουμε ένα ευέλικτο σύστημα υγείας, με αξιολόγηση, απολογισμό έργου και κλινικές αριστείας. Δεν γίνεται Έλληνες ιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό να αριστεύουν και στη χώρα μας να βαλτώνουν. Η χώρα μας είναι “γωνιακό μαγαζί” και δεν είναι δυνατόν να την υποβαθμίζουμε. Χρειαζόμαστε κίνητρα για παραγωγική διαδικασία και μετά να έρθουν οι φόροι. Η χώρα μας είναι 30η στην κλίμακα μέτρησης του παγκόσμιου πλούτου. Είναι εθνικός ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε. Η καλύτερη χώρα για να προκόψει κάποιος είναι η χώρα του! Χρειάζεται επανεκκίνηση της χώρας που θα στηριχτεί σε αξιόλογους ανθρώπους με προσόντα, που θα έχουν καταξιωθεί ως άτομα, οικογενειάρχες, επαγγελματίες. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι ισόβια καριέρα. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας αλλά με τον συνάνθρωπό μας».

Τηλέφωνο επικοινωνίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για ραντεβού εξετάσεων: 2107258003-8 από τις 10.00 με 15.00.

Τα σχόλια είναι κλειστά.