Ειδησεογραφικό site

Δυο (σούπερ) κανόνια απειλούν τις τράπεζες

57

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες προκειμένου να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση, που έχει σχέση με θαλασσοδάνεια δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι τραπεζίτες τρέμουν στην κυριολεξία το ενδεχόμενο να σκάσουν θαλασσοδάνεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται ήδη στον αέρα, γιατί μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να τινάξει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα αλλά και την αγορά, αφού οι δύο μεγάλες αλυσίδες τροφίμων έχουν τεράστια τοξικά χρέη και απέναντι στους προμηθευτές.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σκάσει εκατοντάδες ακάλυπτες επιταγές, με τις οποίες οι δύο αλυσίδες πλήρωναν παραγωγικές μονάδες που τους προμήθευαν τα προϊόντα. Γιατί ενδεχόμενο κανόνι στις δύο αυτές αλυσίδες θα σημάνει ταυτόχρονα και λουκέτο για εκατοντάδες παραγωγικές μονάδες σε όλη τη χώρα, που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο, αφού έχουν στα χέρια τους επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να εισπράξουν. Σε σύσκεψη τραπεζικών παραγόντων που έγινε αυτή την εβδομάδα, ο ένας από τους ιδιοκτήτες μεγάλης αλυσίδας τροφίμων, που έχει ανοίγματα της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, δεσμεύτηκε να τοποθετήσει στην επιχείρηση κεφάλαια τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, όπως είπε, εξασφάλισε από ελβετικό επενδυτικό σχήμα. Πάντως τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και πριν από μήνες όταν άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας χωρίς ωστόσο να εμφανιστούν τα νέα κεφάλαια. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τη μεγάλη αυτή αλυσίδα τροφίμων ένα απέραντο «ριχτάδικο», που, όταν σκάσει, θα μεταφέρει τα τοξικά στις τράπεζες και στους προμηθευτές.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Μια ακόμα μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει χτυπήσει κόκκινο εμφανίζοντας τεράστιο τοξικό δανεισμό. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας εμφανίζεται να έχει τα χρέη στην προβληματική ελληνική επιχείρηση, ενώ έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις σε δύο βαλκανικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, ο εν λόγω ιδιοκτήτης έχει τα χρέη στην Ελλάδα και τις υγιείς επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις λύσεις που αναζητούν οι τράπεζες περιλαμβάνονται και συγχωνεύσεις ανάμεσα σε αλυσίδες τροφίμων. Μια τέτοια εξέλιξη δεν λύνει κανένα πρόβλημα και απλώς μεταθέτει τον κίνδυνο χρεοκοπίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Γιατί, όταν συγχωνεύσεις δύο προβληματικές επιχειρήσεις, τότε αυτομάτως δημιουργείς ένα τέρας με τοξικά δάνεια, που δεν έχει καμία τύχη να αντέξει στην αγορά. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα θαλασσοδάνεια σε αλυσίδες τροφίμων που είναι έτοιμες να βαρέσουν κανόνι ανέρχονται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά αλλά και την πιστωτική ασφυξία το πρόβλημα οξύνεται και το ενδεχόμενο κατάρρευσης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Την εξέλιξη με τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ παρακολουθεί στενά και η κυβέρνηση, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για αντιμετώπιση του προβλήματος πριν βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Γι’ αυτό αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των αλυσίδων για συμμετοχή στην κεφαλαιακή ενίσχυση. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη τόσο οι ίδιοι όσο και οι τραπεζίτες που έχουν χορηγήσει δάνεια-μαμούθ με ανύπαρκτες στην ουσία εγγυήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.