Ειδησεογραφικό site

Δρόμοι της φωτιάς για την κυβέρνηση – Σε 10 μέρες πρέπει να κλείσουν πληγές 7 μηνών

19

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Στη διακεκαυμένη ζώνη της αποφυγής νέου επεισοδίου ελληνικού Grexit όπως και της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνησή του, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για όλες τις εξελίξεις. Οι αυγουστιάτικες πολιτικές φωτιές που έχει να κατασβέσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αρκετά μέτωπα και τα μελτέμια που φυσούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας. Το πλάνο, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς παράγοντες, περιλαμβάνει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό –το ιδεατό είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα– και στη συνέχεια εκλογές το φθινόπωρο, τις οποίες πιστεύουν βάσιμα ότι θα κερδίσουν με άνεση.

Όπως λέει πια και ο ίδιος δημοσίως, η συμφωνία θα έχει αγκάθια, ο εστί μεθερμηνευόμενον, είναι πολύ βαριά για να τη διαχειριστεί, από τη στιγμή που δεν έχει καν την πλειοψηφία στη Βουλή για το δύσκολο κομμάτι της εφαρμογής. Επίσης, οι μεγάλες ανατροπές δεν αφομοιώνονται από μια κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή της αριστεράς νοοτροπίας, που προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα (εκβιασμός κατά τον πρωθυπουργό), με ζητήματα-ταμπού, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα σηκώσει. Πολύ περισσότερο να τα εφαρμόσει. Άρα, τα σχέδια περιγράφονται από τη λαϊκή σοφία «το γοργόν και χάριν έχει», ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αισθανθούν διαφορές σε σχέση με τα μνημόνια των άλλων. Έτσι, σε ένα 10ήμερο περίπου, πρέπει να κλείσουν οι τεράστιες πληγές που άφησε στην οικονομία και την κοινωνία η διακυβέρνηση των επτά τελευταίων μηνών.

Ο ΦΟΒΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράδειγμα αγωνίας έδωσε μόνος του ο κ. Τσίπρας πηγαίνοντας την Τετάρτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διαμηνύσει στους αγρότες ότι στη διαπραγμάτευση παλεύει ώστε να μην εφαρμοστεί γενικευμένα ΦΠΑ 23% στον αγροτικό πληθυσμό, αλλά να μείνει στο 13% για όσους έχουν κύριο εισόδημα από αγροτικό επάγγελμα. Η επίσκεψη δεν ήταν τυχαία, καθώς στο Μαξίμου ήρθαν τα μηνύματα τόσο από το υπουργείο όσο και από τις περιφερειακές κομματικές οργανώσεις ότι έρχεται τσουνάμι αντιδράσεων από τα χωράφια.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί υψίστης σημασίας την ύπαρξη συμφωνίας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε με το άνοιγμα της Βουλής τη Δευτέρα να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή με τη συνήθη διαδικασία του κατεπείγοντος, και προφανώς με τη… συνήθη αντίδραση από την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ώστε να έχει περάσει επιτροπές και να ψηφιστεί πριν ξημερώσει η Τρίτη! Το ιδανικό αυτό σενάριο προβλέπει την ίδια διαδικασία και στα ξένα κοινοβούλια και την εκταμίευση προ της υποχρέωσης πληρωμής του ομολόγου της ΕΚΤ, για το οποίο κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι, αν τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά, θα μπορούσε να υπάρξει και διευθέτηση κάποιων ημερών. Ωστόσο, δεν είναι αυτό πρόβλημα. Πρόβλημα όμως είναι η νέα… φωτιά που ενδέχεται να ανάψει στη Βουλή υπό το βάρος αυτής της συμφωνίας, καθώς εκτιμάται ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν κάλεσε τυχαία τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το πακέτο στη Βουλή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΔΑΝΕΙΟ… ΓΕΦΥΡΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι να μην υπάρχει συμφωνία μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε νέα προαπαιτούμενα προ της τελικής συμφωνίας. Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί να μένουν αυστηρά εντός της αιθούσης χωρίς διαρροές και χωρίς δηλώσεις, από όλες τις πλευρές, που θα δημιουργούσαν ξανά πολεμικό κλίμα με αρνητικές συνέπειες για όλους. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία και δηλώσεις για μία ακόμη φορά ότι «η συμφωνία γράφεται». Αν ο πρωθυπουργός χάσει το momentum, τότε η χώρα θα μπει ξανά σε επικίνδυνη τροχιά, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν εφιάλτες του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και τα επακόλουθά τους στην οικονομία, που σήμερα πνέει τα λοίσθια χωρίς πρόγραμμα και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το άλλο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς είναι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Επικοινωνιακά στο Μαξίμου βρήκαν τον όρο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ», θέλοντας έτσι να ανοίξουν το κόμμα με τις διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου και να προσθέσουν νέα μέλη που πιστεύουν ότι θα στηρίξουν τη μνημονιακή κατεύθυνση για την εφαρμογή της βαριάς συμφωνίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεκτική δουλειά στο προσυνεδριακό οργανωτικό κομμάτι, ώστε ο εμπλουτισμός με νέα μέλη να καρποφορήσει. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη, που έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους διεργασίες, άρχισε ήδη από τώρα την προσπάθεια να χαλάσει τα σχέδια του Τσίπρα και των συνεργατών του. Και έχουν ένα μεγάλο ατού: οι περισσότερες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στο νέο μνημόνιο, όπως το λέει ανοιχτά πια η Πλατφόρμα. Γι’ αυτό και ο Λαφαζάνης, αφού δεν πέρασε στην Κεντρική Επιτροπή την πρότασή του για διαρκές συνέδριο (με τα μέλη του 2012), θέλει να κόψει τον εμπλουτισμό του νέου συνεδρίου με υποστηρικτές του προέδρου. Όπως συνηθίζουν να λένε τα μέλη του ρεύματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε στους πολίτες. Άλλοι είναι εκείνοι που έπαθαν μετάλλαξη και είναι αυτοί που θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη στάση τους και τον πολιτικό τους χώρο». Εάν προηγηθούν εκλογές και είναι νικηφόρες, τότε το συνέδριο που θα γίνει εντός του Οκτωβρίου δεν θα έχει νόημα, αφού ο Αλ. Τσίπρας θα έχει ήδη νέα εντολή από τους πολίτες.

Ένας από τους στόχους των εκλογών το φθινόπωρο είναι και η χρονική ασφυξία στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συνοδοιπόρους του να ιδρύσουν νέο κόμμα. Ο αιφνιδιασμός δεν επιτρέπει άνεση κινήσεων, ενώ, εάν υπάρχει τέτοια σκέψη, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να φύγουν εκείνοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η δυναμική του ρεύματος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απογοητευτεί δεν είναι αμελητέα και γι’ αυτό σχεδιάζεται να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.