Ειδησεογραφικό site

Δραματική αύξηση της εισροής μεταναστών καταγράφει η Frontex

51

Οι απόπειρες μεταναστών δίχως χαρτιά να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τριπλασιάστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή ή καταφύγιο για να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία –με εκατοντάδες να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα, όταν ένα μικρό σκάφος στο οποίο είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες άνθρωποι ανατράπηκε στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία. Πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του 2014 περίπου 42.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην ΕΕ, σε σύγκριση με μόλις 12.400 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Χιλ Αρίας-Φερνάντεθ, υποδιευθυντής της Frontex μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το 2013 καταγράφηκαν 107.365 μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, αριθμός αυξημένος κατά 48% σε σχέση με το 2012.

Η σημαντικότερη αύξηση φέτος καταγράφηκε στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ιταλία και στη Μάλτα, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα.

Πάνω από 25.000 μετανάστες καταγράφηκαν στις δύο χώρες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 από 40.000 συνολικά το 2013.

Οι περισσότεροι διέφυγαν από τη Συρία ή ξεκίνησαν από την υποσαχάρεια Αφρική και προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη, διευκρίνισε ο Αρίας-Φερνάντεθ. Μετανάστες που συνελήφθησαν από τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών είπαν σε στελέχη της Frontex πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται στη Λιβύη και ελπίζουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη το 2014 είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η FRONTEX μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, όταν χιλιάδες πολίτες χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής τις εγκατέλειπαν λόγω των ταραχών.

«Αυτό μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα εντοπιστούν (να προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα) μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται και να φθάσει πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο διάπλους είναι ευκολότερος από ό,τι τώρα» δήλωσε ο Αρίας-Φερνάντεθ.

«Καθώς οι συνθήκες ασφαλείας στη Λιβύη επιδεινώνονται, όλο και περισσότεροι μετανάστες που έχουν ξεμείνει εκεί αναζητούν μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα και ο προορισμός που επιλέγουν είναι η ΕΕ», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος αυτό της Frontex.

Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο φλέγοντα και πιεστικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αιτία σφοδρών αντεγκλήσεων ενόψει των ευρωεκλογών που διεξάγονται από τις 22 ως τις 25 Μαΐου –μια διαδικασία στην οποία τα αντιμεταναστευτικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν μεγάλη άνοδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.