Ειδησεογραφικό site

ΔΟΕ: Αύξηση δαπανών για την παιδεία, κατάργηση αξιολόγησης και σύνταξη στα 35 χρόνια

32

Τα προβλήματα της εκπαίδευση παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ ενόψει της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «Στη χώρα μας οι δαπάνες το 2015 για την Παιδεία αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι, και πάλι, από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. σε δαπάνες για την εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο πλέον ότι με τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται για την Παιδεία το 2015 θα υπάρξουν, για μια ακόμη χρονιά, τεράστιες ακάλυπτες ανάγκες και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τη νέα κυβέρνηση  να αυξήσει τώρα τις δαπάνες για την Παιδεία – μέχρι και 5% του ΑΕΠ, να μεριμνήσει για έκτακτο κονδύλιο ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καθώς και για την ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του και να στηρίξει έτσι την ελληνική μαθητιώσα νεολαία που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου».

Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι στην  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει άμεση ανάγκη για την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών με μόνιμη σχέση εργασίας. Και τονίζουν: «Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία αποχώρησαν από την Π.Ε. 9000 εκπαιδευτικοί και προσλήφθηκαν μόνο 272. Για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα θα πρέπει να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί στα οργανικά κενά και πρόσληψη αναπληρωτών στα λειτουργικά. Οι μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνουν με το σύστημα 60% – 40%, που ίσχυε πριν το Ν. 3848/10 και είναι και θέση του κλάδου μας. Για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί δεν χρειάζεται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Υπάρχουν ήδη, πίνακες επιτυχόντων και πίνακες προϋπηρεσίας από τους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις.  O τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε το 2008
Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ ζητούν    την άμεση κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει  την   εκπαιδευτικούς και πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.