Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα το 2014

72

Καλωσορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου. Όπως σημείωσε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας από τους αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος και είναι απολύτως θεμιτός.

«Καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για την νέα έκδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «αν και θα απαιτηθεί χρόνος» για να εξέλθει πλήρως και σε μόνιμη βάση η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, ωστόσο αυτές οι εκδόσεις αποτελούν σημαντικό βήμα.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τη δημόσια απολογία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το γεγονός ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις του οργανισμού για τη βρετανική οικονομία ήταν λανθασμένες και ειδικά το εάν το Ταμείο αποσκοπεί να ζητήσει συγγνώμη και για τα λάθη της τρόικας στην ελληνική περίπτωση, ο Ράις εμφανίσθηκε ελάχιστα απολογητικός.

Όπως είπε το ΔΝΤ έχει μιλήσει επανειλημμένως  με ειλικρίνεια για το ελληνικό πρόγραμμα και έχει κάνει  τις απαραίτητες προσαρμογές. «Έχουμε στενή συνεργασία με την ευρωζώνη και με τις ελληνικές Αρχές και μοιραζόμαστε τις ίδιες επιδιώξεις», τόνισε. Ωστόσο, κληθείς να διευκρινίσει για το εάν αυτή του η δήλωση είναι απολογία είπε :«Δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

Αναφορικά με την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με το in.gr,  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο αναμένει ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 και ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για εφέτος.

Ωστόσο, σημείωσε πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 -2016, που προβλέπουν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτήσουν «πρόσθετες προσπάθειες».

Ξεκαθάρισε δε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων που θα οδηγούσαν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σκέλος της φορολογικής διοίκησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.