Ειδησεογραφικό site

Διχασμένοι στην Ε.Ε για ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής την Κυριακή – Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του Eurogroup της Πέμπτης

19

Οι Ευρωπαίοι συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης συνόδου κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, πιθανότατα την Κυριακή, εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της Πέμπτης, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής των Finanicial Times Peter Spiegel.

Ο Spiegel επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε τη Δευτέρα, αν και συναντά σθεναρή αντίσταση από εκείνους που υποστηρίζουν πως εφόσον δεν σημειωθεί πρόοδος στη σύνοδο του Eurogroup, τότε δεν έχει κανένα λόγο σύγκλησης η Σύνοδος. «Αν δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, τότε δεν θα έχουν τίποτα να συζητήσουν ούτε οι ηγέτες» λέει πηγή από τους θεσμούς στον δημοσιογράφο.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Bild, πως δεν πρόκειται να καταθέσει νέο σχέδιο προτάσεων στο Eurogroup της Πέμπτης και επισημαίνει πως ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συγκαλεί τις συνόδους κορυφής, διαψεύδει πως υπάρχει απόφαση για περαιτέρω κινήσεις.

Σήμερα, πάντως, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group στο οποίο θα γίνει η αποτίμηση των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση αν και δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε όπως τον κάνει η ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες ανταποκριτών ξένων μέσων στις Βρυξέλλες πάντως αναφέρουν πως δεν είναι πιθανή η σύγκληση έκτακτης συνόδου, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη (στις 25 Ιουνίου), ενώ είναι δεδομένο ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση του Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» των πρόσθετων μέτρων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία θα σταλεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις και αυταπασχολουμένους.

Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν και τους θεσμικά επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup, Μάρτιν Σουλτς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα αν και η επίσημη ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU).

Το απόγευμα της Δευτέρας προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όπου, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.