Ειδησεογραφικό site

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από μήνυση Φορτσάκη για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο

56

Στην Βουλή μεταφέρθηκε η ένταση που δημιουργήθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μεταξύ του Πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε πλήρως τον πρύτανη κατηγορώντας παράλληλα για τραμπουκισμό τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ίδιο μήκος και οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κώστας Σκρέκας οι οποίοι μίλησαν για ανοχή σε «πρακτικές κουκουλοφόρων και εμπρησμών» και χαρακτήρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ «πυρπολητή των πανεπιστημίων».

Από την άλλη πλευρά η κυρία Θεανώ Φωτίου και Χρήστος Μαντάς υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, «έδειξαν» ως μόνο υπεύθυνο για την αναταραχή τον πρύτανη και πρόσθεσαν πως «θα αποσύρουμε όσα λέμε μόνο αν ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγνώμη».

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως «η ανησυχία έφερε τρείς βουλευτές μεγάλου πολιτικού κόμματος να επιχειρούν να μπουν στο πανεπιστήμιο ενώ δεν είχαν δικαίωμα να μπουν με τον τρόπο που το έκαναν. Ανήσυχους λέγανε τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις. Εσείς δεν είστε τέτοιοι. Είστε σοβαροί άνθρωποι» ενώ πρόσθεσε ότι ο πρύτανης ορθά έχει πάρει μέτρα προστασίας της περιουσίας του πανεπιστημίου καθώς από τις κινητοποιήσεις του 2011 υπήρξαν μεγάλες καταστροφές.

Η κυρία Φωτίου ζήτησε τον λόγο προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στο πανεπιστήμιο. «Χθές, τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο και ζητήσαμε να δούμε τον πρύτανη γιατί συμβαίνουν σοβαρά πράγματα. Εργαζόμενοι κλειδώνονται και ξεκλειδώνονται όταν τελειώνει η βάρδια τους» είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τον θεσμό των πανεπιστημίων όχι όμως και τον κ. Φορτσάκη.

Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι «καμία πόρτα δεν παραβιάσαμε. Μας κατηγόρησαν ότι μπήκε κόσμος μέσα ενώ αυτοί που μπήκαν ήταν φοιτητές και καθηγητές… Μας ξέρετε και ξέρετε ότι δεν φοράμε κουκούλες» ενώ ο κ. Τάσος Κουράκης κατηγόρησε τον πρύτανη ότι «πυροδοτεί» την ένταση και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να μπουν έλληνες βουλευτές στο πανεπιστήμιο».

Οι αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ με τον κ. Λυκουρέντζο να τους απαντά πως «το δικό σας κόμμα έχει δείξει ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων και εμπρησμών και όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων. Ποιοι είναι αυτοί που χτίζουν πόρτες γραφείων… για εσάς η λέξη αξιολόγηση είναι casus belli» και τον κ. Σκρέκα να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας πως «Μπάστε σκύλοι αλέστε θέλετε να γίνει η χώρα; Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε τα δήθεν αριστερίστικά σας και να κυριαρχήσει η αναρχία . Θα κάνουμε το αυτονόητο»

Μήνυση κατέθεσε ο Φορτσάκης

Έγκληση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης για διατάραξη λειτουργίας πανεπιστημίου (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες στη μήνυσή του δεν ζητά άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καταστροφές στο Πανεπιστήμιο.

Τονίζει όμως, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ότι η συμπεριφορά των ατόμων που μπήκαν στο χώρο δυσχεραίνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, το οποίο όμως (όπως αναφέρει στην έγκλησή του) σήμερα λειτούργησε κανονικά.

Κατόπιν αυτών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να εξακριβωθεί η αλήθεια όσων καταγγέλθηκαν.

Φορτσάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί την κατάληψη της Πρυτανείας

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεόδωρος Φορτσάκης.

Σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο κ. Φορτσάκης κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποκινητές της κατάληψης στον χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς να πάρω άδεια; Στο πανεπιστήμιο μπαίνουν όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο, οι υπόλοιποι ζητούν άδεια. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι αρκεί να πάρουν άδεια».

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος αρνήθηκε ότι το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη ενώ κατηγόρησε τον κ. Φορτσάκη για ελλιπή ενημέρωση.

Χθες το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Αλεξόπουλο, Χρήστο Μαντά και Θεανώ Φωτίου, ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Σημειώνεται, ότι αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση- συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων!».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν εργασία και να κλειδώσουν τις πόρτες για να εμποδίσουν ομάδα φοιτητών να πραγματοποιήσει κατάληψη.

Εκπρόσωποι των υπαλλήλων και των φοιτητών είχαν συνάντηση με τους αντιπρυτάνεις, Κώστα Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινό, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπουραζέλης υπεραμύνθηκε της πρόθεσης της διοίκησης του Ιδρύματος να ελέγχεται η είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ η γραμματέας του συλλόγου των υπαλλήλων, Μαρλέν Λογοθέτη, έκανε λόγο για «παραβίαση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης».

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του κ. Φορτσάκη και τριμελούς αντιπροσωπείας, η οποία θα αποτελείται από δύο υπαλλήλους και έναν φοιτητή. Ο σύλλογος των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ κήρυξε νέα στάση εργασίας για  σήμερα  από τις 11:00 έως τις 16:00, ενώ   οι υπάλληλοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στον χώρο της πρυτανείας.

Από το Πανεπιστήμιο πάντως ξεκαθαρίζεται ότι: «Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.