Ειδησεογραφικό site

Διπλωματικό «χαστούκι» Μέρκελ στον Γκρούεφσκι – Γιατί η Καγκελάριος αγνόησε τα Σκόπια

26

Στην πρόσφατη διήμερη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο πρόγραμμά της δεν συμπεριλήφθηκε η ΠΓΔΜ.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι κάθε αλλο παρά τυχαία είναι αυτή η επιλογή, λέγοντας ότι αποτελεί ένα διπλωματικό «χαστούκι» για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφκσι.

Οι ιδιοι αναλυτές αποδίδουν αυτή την επιλογή στις συνθήκες πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και των συνεχών επικρίσεων από τη Διεθνή Κοινότητα για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα. Ενώ δεν λείπουν και οι αιτιάσεις για παρεμβάσεις της κυβέρνησης της χώρας στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή της κυρίας Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί σαφές και ανησυχητικό μήνυμα για την ίδια τη χώρα.

«Το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ παρακάμπτει τη «Μακεδονία» στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σίγουρα ένα κακό σημάδι για τη χώρα. Δεν είναι τυχαία μία τέτοια επιλογή και ασφαλώς εκπέμπει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η αγνόηση αυτή της «Μακεδονίας» είναι ό,τι χειρότερο γι΄ αυτήν επί του παρόντος, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με την επιμονή της Γερμανίας να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας. Μετά από αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο για τη «Μακεδονία» να ρίξει γέφυρες προς τη Γερμανία, η οποία έτσι κι αλλιώς εμφανίζεται αποστασιοποιημένη όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Μακεδονίας προς την Ε.Ε.», δήλωσε στη Deutsche Welle, η Μαλίνκα Γιορντάνοβα-Ρίστεφσκα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στο Βερολίνο, Γκόραν Ραφαϊλόφσκι, το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ, επισκέπτεται, στο πλαίσιο της περιοδείας της αυτής, τα Τίρανα, το Βελιγράδι το Σεράγεβο και αφήνει «εκτός» τα Σκόπια, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους «μακεδόνες» πολιτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα υποχωρούν, ότι υπάρχει έλλειψη όχι μόνο δημοκρατίας, με την πολιτική έννοια του όρου, αλλά και έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όλων των άλλων διαδικασιών που ρυθμίζονται και ελέγχονται από τα κυβερνώντα κόμματα. Συμπερασματικά, η επιλογή της κυρίας Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί ένα διπλωματικό χαστούκι για τη σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι και τον Αλί Αχμέτι», σημείωσε ο Γκόραν Ραφαϊλόφσκι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.