Ειδησεογραφικό site

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιράν για ένα… μπουκάλι κρασί!

34

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Γαλλία – 17 Νοεμβρίου- ήταν προγραμματισμένο ένα επίσημο γεύμα με τον Φρανσουά Ολάντ . Όμως, όταν ο ηγέτης του Ιράν διάβασε την πρόσκληση όπου γίνεται λόγος για ένα γεύμα στο Ελιζέ στο οποίο θα υπάρχει και αλκοόλ, τότε η κυβέρνηση της Τεχεράνης απέρριψε την πρόσκληση. Αλλά και από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρακάμψει το πρωτόκολλο και να παραθέσει ένα γεύμα «χαλάλ».

Μέχρι στιγμής, το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «RTL», σύμφωνα με το οποίο, η Τεχεράνη ζήτησε, όπως συνηθίζει, να παρατεθεί ένα γεύμα «χαλάλ», που θα σέβεται τους κανόνες του Ισλάμ και το οποίο δεν θα περιλαμβάνει γαλλικό κρασί.

Το Ιράν, σύμφωνα με το δίκτυο «RTL» ζήτησε – όπως συνηθίζει – να παρατεθεί ένα γεύμα που θα σέβεται τους κανόνες του Ισλάμ (χαλάλ), στο οποίο βεβαίως δεν θα υπάρχει γαλλικό κρασί, κάτι το οποίο ο Ολάντ φαίνεται πως δεν δέχτηκε. Το Μέγαρο των Ηλυσίων πρότεινε το γεύμα να αντικατασταθεί με πρόγευμα κάτι το οποίο απέρριψε ως πολύ φθηνό ο Ιρανός ηγέτης.

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι του Ολάντ μουρμούριζαν στους διαδρόμους του Μεγάρου των Ηλυσίων εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους γι΄αυτό που συνέβη. Έλεγαν μάλιστα πως, την ώρα που σημαντικά θέματα απασχολούν τους δύο ηγέτες, όπως ο εμφύλιος στη Συρία και η εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η συνάντηση των πολιτικών ανδρών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί…

Τα σχόλια είναι κλειστά.