Ειδησεογραφικό site

Διπλάσιες του μέσου όρου της ΕΕ οι απώλειες ΦΠΑ στην Ελλάδα

37

Σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση είσπραξης ΦΠΑ μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ).

Το 2012, η μικρότερη υστέρηση ΦΠΑ καταγράφηκε στην Ολλανδία (5% των αναμενόμενων εσόδων), στη Φινλανδία (5%) και στο Λουξεμβούργο (6%) ενώ η μεγαλύτερη σημειώθηκε στη Ρουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ), στη Σλοβακία (39%) και στη Λιθουανία (36%).

Η Κομισιόν διευκρινίζει πως η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σημαντική αιτία για την υστέρηση εσόδων αλλά το έλλειμμα ΦΠΑ δεν οφείλεται μόνο στην απάτη εφόσον η μη καταβολή του ΦΠΑ οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φοροαποφυγή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.