Ειδησεογραφικό site

Διευκρινίσεις δίνει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

34

Διευκρινίσεις για το εάν θα υπάρξει ή όχι σύνοδος για το ελληνικός χρέος έως τα τέλη του 2014 με τη συμμετοχή των δανειστών της Ελλάδας, αλλά και απαντήσεις σχετικά με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναμένεται να δώσει σήμερα Πέμπτη ο Διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του Θανάση Κουκάκη στο in.gr, αν και η πάγια απάντηση που έδινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το διεθνές χρέος το τελευταίο τρίμηνο ήταν ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει αντικείμενο της 6ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας ανέφεραν πως το Ταμείο θα αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για το θέμα, συγκαλώντας σύνοδο εντός του Νοεμβρίου.

Ο Ράις έχει επανειλημμένα επαναλάβει στις τελευταίες αναφορές του πως «εκτίμηση του ΔΝΤ παραμένει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα διατηρηθεί πολύ υψηλό».

Η δήλωση αυτή -που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα – δεν συμβαδίζει πάντως με την αναφορά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο».

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως έχει στόχο να αναθεωρήσει το ρόλο της τρόικας και την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Από σημειολογική άποψη, θα πρέπει να επισημανθεί και η σταδιακή αποχώρηση του Πόλ Τόμσεν από την επιτήρηση των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωζώνης. Ο Δανός ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, αλλά έως το Νοέμβριο θα αντικατασταθεί.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στο διεθνή Τύπο η προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ. Με την κάλυψη της θέσης ο Τόμσεν αναμένεται να αποσυρθεί από τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το πιθανότερο είναι εν συνεχεία να συνταξιοδοτηθεί, καθώς δύσκολα κάποιο στέλεχος του Ταμείου που έχει φθάσει στην κορυφή της ιεραρχίας επιστρέφει στα καθήκοντα αξιολογητή (reviewer) προγραμμάτων (ο Τόμσεν είναι reviewer Ελλάδας και Ουκρανίας).

Πηγή:in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.