Ειδησεογραφικό site

Διεθνή ΜΜΕ: «Όχι σε παράταση λέει ο Τσίπρας» – «Σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές»

62

Βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικά δίκτυα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, με έμφαση να δίνεται στο μήνυμα ότι δεν θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση παράταση του μνημονίου.

«Ο Τσίπρας διαμήνυσε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» σημειώνει η ιστοσελίδα του γερμανικού Spiegel στο κεντρικό της θέμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει την ανανέωση των λανθασμένων δανείων. «Τσίπρας: Το πρόγραμμα απέτυχε» αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν θα δεχθεί μία παράταση του μνημονίου, υποσχόμενος «να γιατρέψει τις πληγές της λιτότητας».

«Ο Τσίπρας υπόσχεται ακόμα το αδύνατο» γράφει η Die Welt, η οποία σχολιάζει ότι «δεν φαίνεται το ίδιο ζωηρός με τις πρώτες ημέρες» ενώ η Handesblatt, σε ανάλυσή της, σημειώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κινείται μακριά από κάποιες ριζοσπαστικές θέσεις» κάνοντας αναφορά σε παραίτηση από την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και για παραχωρήσεις στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, πάντα με το μήνυμα περί απόρριψης της παράτασης του προγράμματος.

«Όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος, λέει ο Τσίπρας» αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει δάνειο γέφυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ιστότοπος της Wall Street Journal τονίζει ότι «Ο Έλληνας ηγέτης υπόσχεται να πάρει πίσω τις πολιτικές λιτότητας». Στο δημοσίευμά της, η WSJ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε τα σχέδιά του να πάρει πίσω κάποια μέτρα λιτότητας που ήταν προϋπόθεση για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, βάζοντας την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την απόρριψη του μνημονίου πριν από έκτακτη συνεδρίαση στην Ε.Ε.» είναι ο τίτλος της αναφοράς του Bloomberg κάνοντας, επίσης λόγο για «τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Οι New York Times γράφουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα αναζητήσει την παράταση του προγράμματος». Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, παίρνοντας πίσω σταδιακά τα μέτρα λιτότητας».

Ο βρετανικός Guardian, τέλος, σημειώνει ότι «ο Τσίπρας δίνει προτεραιότητα στους ανέργούς σε σχέση με τους πιστωτές» εξηγώντας ότι «ο πρωθυπουργός λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τα χρόνια λιτότητας».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις», αναφέρει την ίδια ώρα το αμερικανικό δίκτυο CNN, επισημαίνοντας την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του μνημονίου. «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδας ζητάει μία συμφωνία – γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μία καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες», προσθέτει.

Πρόγραμμα – «γέφυρα» ζητά η Ελλάδα, αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν απορρίψει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της Ελλάδας παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.

Η New York Times τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας». Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος». Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

«Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία «γέφυρα» ως τον Ιούνιο», γράφει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ελπίζει σε μια πιο «μόνιμη» συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές. Το Bloomberg αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ενώ κάνει λόγο και για τους φόβους που υπάρχουν αναφορικά με το εάν θα μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμα και από το τέλος αυτού του μήνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

«Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έταξε στον ελληνικό λαό δουλειά, χρήματα και μία καλύτερη ζωή χωρίς παράταση του μνημονίου αλλά με ένα δάνειο – γέφυρα».

Στην ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι ιστορική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρόκληση» χαρακτήρισε εξάλλου και η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

«Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας», γράφει από την άλλη η La Repubblica. «Θα πληρώσουμε το χρέος» λέει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο τίτλος της La Stampa.

«Παροχές και επιστροφή των απολυμένων υπαλλήλων», από την κυβέρνηση Τσίπρα αναφέρεται στον τίτλο της El Mundo, ενώ η πορτογαλική εφημερίδα Jornal do Noticias επιλέγει να αναδείξει τα όσα είπε στο Βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.