Ειδησεογραφικό site

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Δέσμη 3+6 μέτρων για να μειωθεί η ανεργία

38

Δέσμη τριών έκτακτων μέτρων και έξι πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να διευρύνει νέες πηγές ανάπτυξης και να αντιμετωπίσει τις πιεστικές επιπτώσεις της κρίσης, συστήνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), στην έκθεση την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ILO, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει σε πολλαπλά επίπεδα, διαφορετικά η επιστροφή των δεικτών εργασίας στα προ κρίσης επίπεδα θα γίνει μετά από πολλά χρόνια.

 Έκτακτα μέτρα

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν παράλληλα με τις υφιστάμενες δομές, ενώ μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα:

• Δομές που θα εξασφαλίζουν την ενεργοποίηση όλων των νέων που αναζητούν εργασία και τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και την καλλιέργεια «κοινωνικής οικονομίας» σε επιχειρήσεις
• Πρόσβαση μικρών επιχειρήσεων σε κανάλια πίστωσης. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
• Αναθεώρηση των πολιτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και διαχωρισμός αυτών, προκειμένου να ιεραρχηθούν εκείνοι οι τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με την περαιτέρω μόχλευση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και την εμπροσθοβαρή χρήση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Παρατεταμένη δράση

Εκτός των έκτακτων δράσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης.

Αυτές μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Προώθηση της ανάπτυξης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διεύρυνσης της οικονομικής βάσης. Με βάση τις υπάρχουσες δομές και μέσω των προγραμμάτων (i) να διευκολυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να  βελτιωθεί η λειτουργία της χρηματοδότησης των, (Ii) να ενισχυθεί το δυναμικό του τουρισμού και των δεσμών του με την αγορά αγροτικών τροφίμων και (iii) να προωθηθούν οι επενδύσεις που τονώνουν την ανάπτυξη, με περισσότερες συγχρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

• Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας μέσω: (i) μιας ευρύτερης φορολογικής βάσης και βελτίωσης των κινήτρων για τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις, (ii) τη μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία, τις μικρές επιχειρήσεις και την κατανάλωση των βασικών αναγκών, προς άλλες βάσεις, όπως η ιδιοκτησία και (iii) την ενίσχυση της θεσμικής ιδιότητας του φόρου.

• Επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής προστασίας ώστε να παρέχεται εισοδηματική ασφάλεια, με (i) την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η κάλυψη, (Ii) τη διασύνδεση της εισοδηματικής στήριξης των μέτρων για την απασχόληση και (iii) την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας για εφαρμογή και αξιολόγηση των προγραμμάτων.

• Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω: (i) του σχεδιασμού προγραμμάτων ενίσχυσης των δεξιοτήτων και της συνεργατικότητας σε εργαζόμενους και φορείς εκπαίδευσης, (Ii) τη σύνδεση της μαθητείας και της εργασιακής εμπειρία για τους νέους και (iii) της ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και των ενεργητικών προγραμμάτων για την αγορά εργασίας.

• Αντιμετώπιση του κατακερματισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κενών στην κάλυψη, κυρίως με: (i) την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα, (Ii) την επίτευξη συμφωνιών σε βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, και την προσαρμογή στην τοπική πραγματικότητα, και (iii) την παρακολούθηση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

• Επαναφορά του δημόσιου διαλόγου μέσω: (i) της διασφάλισης της κοινωνικής ισορροπίας, (ii) της παρακολούθησης των μισθών, των τιμών και των συνθηκών εργασίας, (iii) της αύξησης των μισθών και των εργατικών εισοδημάτων όσο το επιτρέπει η παραγωγικότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και (iv) της παροχής τεχνικών συμβουλών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.