Ειδησεογραφικό site

Διεθνής Διαφάνεια: Απρόθυμη η Κομισιον για δράσεις κατά της διαφθοράς

39

Περιορισμένη πρόοδο από την πλευρά του Συμβουλίου της ΕΕ στην προώθηση νομοθετημάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΕ διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Επισημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα, τα κράτη-μέλη συλλογικά ήταν απρόθυμα να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΕ.

Η Έκθεση Αξιολόγησης (Scorecard) τονίζει ότι σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην προώθηση νομοθετημάτων κατά της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να δημοσιοποιούνται πληροφορίες για το ποιος πραγματικά κατέχει και διοικεί τις ανώνυμες συγκεκαλυμένες εταιρείες.

«Η Ελληνική Προεδρία παίρνει τα εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο προώθησε βασικά νομοθετήματα κατά της διαφθοράς, όπως τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και διατάξεις διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων» τονίζει πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Κώστας Μπακούρης.

«Η καλή όμως επίδοση της ελληνικής Προεδρίας δεν συνάδει με την ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της. Μπορεί να θεωρείται η οικονομικότερη προεδρία, αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να το διαπιστώσουν» προσθέτει.

«Η αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την πάταξη της διαφθοράς», τονίζει ο Καρλ Ντόλαν, Διευθυντής του Γραφείου Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ. «Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να στερούνται φιλοδοξίας για να καταπολεμήσουν την κρυφή ιδιοκτησία και υπάρχει το ρίσκο να δημιουργηθούν νέοι κανόνες γεμάτοι κενά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.