Ειδησεογραφικό site

(Δια)…στροφή στην υγιεινή διατροφή

170

Tης Πέννυς Κροντηρά

maria_toumpi«Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα όλων μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι φοράμε λιγότερα ρούχα, άρα δεν μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις ατέλειες του σώματός μας. Αν αυτό το συνδυάσεις με τις διακοπές, που παραπέμπουν σε εξόδους, τηγανητά γεύματα και κοκτέιλ, θα ανακαλύψεις την πηγή του άγχους!» δηλώνει στο «Καρφί» η διαιτολόγος Μαρία Τουμπή. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινούν γυμναστήριο και δίαιτα!

Το «Καρφί» απευθύνθηκε στη διαιτολόγο Μαρία Τουμπή, η οποία έχει εξειδικευτεί στην Κλινική Διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, καθώς και στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία στο Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου. Η κ. Τουμπή, μέλος και εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος, μας μίλησε για την καλοκαιρινή διατροφή και τι πρέπει να προσέχουμε: «Θα έλεγα ότι είναι αρκετά σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα, κυρίως τις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία, γιατί αυτό μας οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού κατά τις απογευματινές ή και τις βραδινές ώρες».

Οι απαραίτητες βιταμίνες δεν αλλάζουν σύμφωνα με την εποχή. «Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι λίγο πιο ευαίσθητες αυτή την περίοδο λόγω της έντονης εφίδρωσης, αλλά στατιστικά αυξάνεται και η πρόσληψή τους, καθώς έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τους θερμούς μήνες. Η βιταμίνη που ευελπιστούμε να συνθέσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσω της έκθεσης στον ήλιο είναι η D, αλλά εγώ θα συμβούλευα όλους να κάνουν μια μέτρησή της πριν και μετά το καλοκαίρι, μιας και οι εγχώριες μελέτες δείχνουν ότι οι Έλληνες εμφανίζουμε σημαντικές ελλείψεις» συνεχίζει η κ. Τουμπή.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών. Όπως μας εξηγεί η κ. Τουμπή, «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με το θέμα της ενυδάτωσης. Οι ανάγκες των παιδιών σε υγρά είναι μεγαλύτερες από αυτές των ενηλίκων. Επιπλέον, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα των δροσερών γλυκισμάτων, όταν το παιδί δεν έχει όρεξη για φαγητό λόγω ζέστης. Μπορούμε εναλλακτικά να προσφέρουμε φρούτα και γιαούρτι το μεσημέρι και το κυρίως γεύμα να γίνει το απόγευμα».

Παράλληλα επισημαίνει ότι το νερό που καταναλώνουμε είναι μείζον θέμα, καθώς μας αποτρέπει από την αφυδάτωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. «Οι ειδικοί συνηθίζουν να δίνουν την οδηγία που περιλαμβάνει οκτώ ποτήρια νερού καθημερινά. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες πάντως περιλαμβάνουν στους παράγοντες ενυδάτωσης και τον καφέ και τους χυμούς και τα αναψυκτικά, όπως και τα φρούτα. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι για τον καθένα μας ισχύει κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, άλλες ανάγκες σε υγρά έχει κάποιος που περνάει το 8ωρο της εργασίας του σε ένα γραφείο με κλιματισμό και άλλες κάποιος που εργάζεται στον ήλιο».

Όσον αφορά το τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό γεύμα, η κ. Τουμπή σημειώνει: «Ένα θρεπτικό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, ωμά, ψητά ή και βραστά, μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως ένα λιπαρό ψάρι, κοτόπουλο ή μοσχάρι και ένα συνοδευτικό αμύλου, όπως για παράδειγμα λίγο άγριο ρύζι ή κινόα ή μια λεπτή φέτα ψωμί με προζύμι».

ΝΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΚΤΕΙΛ 

Το καλοκαίρι, όπως μας συμβουλεύει η κ. Τουμπή, δεν πρέπει να ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε τα φρούτα στη διατροφή μας. «Εκτός του ότι μας ενυδατώνουν και μας δροσίζουν μια ζεστή μέρα, συμβάλλουν στην καλή μας υγεία, αφού παρέχουν πολλές και διαφορετικές υδατοδιαλυτές βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες. Από την άλλη πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, ένα ισοδύναμο φρούτου στη διαιτολογία αντιστοιχεί με 10 ή 12 ρώγες σταφύλι. Ποιος όμως μπορεί να σταματήσει εκεί; Βασιζόμενοι σε αυτό μπορούμε να καταρρίψουμε και τον αστικό μύθο ότι το σταφύλι παχαίνει. Το πρόβλημα δεν έγκειται όμως στην ποιότητα του φρούτου αλλά στην ποσότητα. Άλλωστε τι θα έτρωγες πιο εύκολα, 30 ρώγες σταφύλι ή 3 μικρά μήλα;»

Ωστόσο, «βόμβα» θερμίδων χαρακτηρίζει η κ. Τουμπή τα περιβόητα κοκτέιλ, που είναι η τάση του καλοκαιριού: «Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει τόσες θερμίδες όσο ένα γραμμάριο λίπους, δηλαδή 9. Αν σκεφτείς ότι ένα ποτήρι μπίρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τότε αναλογιστείτε πόσες επιπλέον θερμίδες θα περιέχει ένα κοκτέιλ, που εκτός από μια βάση πλούσια σε αλκοόλ μπορεί να περιέχει και πολλές θερμίδες προερχόμενες από την προστιθέμενη ζάχαρη ή χυμό ή αναψυκτικό».

Στέβια: 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αβλαβής

Στο ερώτημα αν οι γρανίτες παχαίνουν εξίσου με τα υπόλοιπα παγωτά, η κ. Τουμπή εξηγεί: «Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από 100 γραμμάρια κλασικού παγωτού είναι περίπου 300. Θα μπορούσε όμως κανείς να το αντικαταστήσει με παγωτό με γλυκαντικά με χαμηλές ή και με καθόλου θερμίδες και να μειώσει την πρόσληψή του στις μισές! Κυκλοφορούν πλέον αρκετά γλυκίσματα με στέβια, που είναι ιδιαίτερα γευστικά και τα πλέον κατάλληλα για όσους πάσχουν από διαβήτη ή βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή απλώς ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Όσον αφορά τις γρανίτες, έχουν περίπου 100 θερμίδες λιγότερες στην ίδια ποσότητα. Άρα είναι μεν λιγότερη η θερμιδική πρόσληψη, αλλά χαμηλότερη η διατροφική τους αξία και σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι δεν παχαίνουν. Αν όμως επιλέξεις να “παγώσεις” έναν φρέσκο χυμό στο σπίτι σου χωρίς να προσθέσεις επιπλέον ζάχαρη, τότε θα φτιάξεις ένα δροσιστικό επιδόρπιο που θα έχει μόνο τις θερμίδες του χυμού. Εναλλακτικά θα μπορούσε κανείς να φτιάξει και σπιτικό παγωμένο γιαούρτι, απλώς ανακατεύοντας ένα παραδοσιακό γιαούρτι με κατεψυγμένα φρούτα και λίγο μέλι».

Η στέβια προέρχεται από ένα μικροσκοπικό θάμνο, που καλλιεργείται και στην Ελλάδα και έχει φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες. «Η γλυκαντική δύναμή της μετά την εκχύλιση και την επεξεργασία των φύλλων της εμφανίζεται μέχρι και 300 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ζάχαρης. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα» προσέθεσε η κ. Τουμπή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.