Ειδησεογραφικό site

Διαμαντοπούλου: «Μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα αποφασίζει η κυβέρνηση πώς θα ανοίγουν οι πόρτες στα πανεπιστήμια»

53

Να τοποθετηθούν όλοι, «από τον υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό», αναφορικά με τις συνθήκες εισόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια ζήτησε την Τρίτη η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Μετά τα γεγονότα της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την είσοδο στο Ιδρυμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητών και εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε – με ανάρτησή της στο Facebook – ότι «μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα το πώς θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και το πώς θα ανοίγουν και θα κλείνουν οι πόρτες του ή τι είδους φύλαξη θα έχει, το αποφασίζει η κυβέρνηση ή τα κόμματα».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου ο οποίος δίνει την ευθύνη λειτουργίας του πανεπιστημίου στις πρυτανικές Αρχές και στη Σύγκλητο. Ειδικά για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ίδια κάνει λόγο για φθορές αξίας έως και 25.000 ευρώ μέσα σε μία ημέρα «από κάθε είδους καταστροφές και κλοπές».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο, ή να αφήσουν την ταυτότητά τους… και δεν εννοώ την κομματική», σημειώνει.

«Τι συμβαίνει λοιπόν τις τελευταίες μέρες; Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – (την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και τη συνδικαλιστική του έκφραση), στα πανεπιστήμια μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει (από το να βάφει τους τοίχους μέχρι να καταστρέφει υπολογιστές και να προπηλακίζει καθηγητές) τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν οι ομάδες που ο ίδιος καθοδηγεί, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτα ή να μην επιτρέψουν την είσοδο καθηγητών και φοιτητών έως την ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων τους. Η «ελεύθερη» δηλαδή, είσοδος εξαρτάται από τις αποφάσεις εξωπανεπιστημιακών οργάνων. Η ευθύνη όσων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο για επαναστατική γυμναστική στις οθόνες είναι τεράστια» καταλήγει.

Ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Διαμαντοπούλου:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο, ή να αφήσουν την ταυτότητά τους… και δεν εννοώ την κομματική.

Αυτό φυσικά γίνεται για να προστατευτεί το πανεπιστήμιο και οι καθημερινές του λειτουργίες που είναι: Η διδασκαλία και η έρευνα και η εξέλιξη της ακαδημαϊκής σκέψης μέσα από την καθημερινή συναναστροφή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κάτι που έχει τεράστια προβλήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο όπου η μή διεξαγωγή μαθημάτων δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερο και η διαμόρφωση σχέσεων στο πανεπιστήμιο σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε όχι από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά από την κομματική προτίμηση.

Όσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές υπολογίζεται ότι οι φθορές στο ΕΚΠΑ φτάσανε μέχρι και 25.000 ευρώ την ημέρα από κάθε είδους καταστροφές και κλοπές.

Τη στιγμή που η χώρα – μέσα σε μια βαθειά κρίση – χρειάζεται συνολική αλλαγή υποδείγματος από το πολιτικό σύστημα μέχρι τα πανεπιστήμια, παρακολουθούμε και πάλι βουτιές στο μακρινό και πρόσφατο κακό παρελθόν μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν τις τελευταίες μέρες;

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – (την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και τη συνδικαλιστική του έκφραση), στα πανεπιστήμια μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει (από το να βάφει τους τοίχους μέχρι να καταστρέφει υπολογιστές και να προπηλακίζει καθηγητές) τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν οι ομάδες που ο ίδιος καθοδηγεί, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτα ή να μην επιτρέψουν την είσοδο καθηγητών και φοιτητών έως την ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων τους.

Η «ελεύθερη» δηλαδή, είσοδος εξαρτάται από τις αποφάσεις εξωπανεπιστημιακών οργάνων.

Η ευθύνη όσων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο για επαναστατική γυμναστική στις οθόνες είναι τεράστια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα το πώς θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και το πώς θα ανοίγουν και θα κλείνουν οι πόρτες του ή τι είδους φύλαξη θα έχει, το αποφασίζει η κυβέρνηση ή τα κόμματα.

Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου ο οποίος δίνει την ευθύνη λειτουργίας του πανεπιστημίου στις πρυτανικές αρχάς και στη Σύγκλητο.

Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το επίπεδο σπουδών και για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, άρα αυτοί έχουν και την ευθύνη του να ορίσουν τους κανόνες που διέπουν την καθημερινή λειτουργία, αλλά και την συμπεριφορά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Γι΄αυτό οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν από τον Υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.