Ειδησεογραφικό site

Μέτρα στήριξης από Ε.Ε. σε παραγωγούς ροδάκινων-50 εκατ. ευρώ ζημιά για την Ελλάδα από το εμπάργκο-το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά

62

Έκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν καθώς, όπως αναφέρει οι αγορές των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν πληγεί όχι μόνο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Όπως έγινε γνωστό η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.

Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε πως έπειτα από την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της.

«Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο» είπε.

Πενήντα εκατ. ευρώ ζημιά για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

Σύσκεψη για το θέμα των ζημιών που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο συγκάλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ύστερα από εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά και η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.

Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που θα αφορά τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές. Παράλληλα προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά πως οι τελικοί χαμένοι θα είναι χώρες όπως η Ελλάδα.

Έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Αυγούστου σύσκεψη στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να γίνει
«μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα».

Προώθηση εξαγωγών

Ήδη πάντως, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε..

Ειδικότερα, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν:

  •     την προώθηση ροδάκινων και πορτοκαλιών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.
  •     την προώθηση των προϊόντων: Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.

Δεσμεύσεις για αποζημίωση των παραγωγών

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», διαβεβαίωσε.

Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική (…) Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της, με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, διαβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» και ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέσω του ΥΠΕΞ ασκούνται πιέσεις στη Μόσχα ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται στην κορύφωσή της.

ΔΗΜΑΡ: Δυσμενείς συνέπειες από κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητεί ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, τονίζοντας ότι κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με αξιοποίηση του τρόπου διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε.

Αναγκαίες είναι επίσης οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. «Οι πόροι αυτοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Επιβάλλεται η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει την ίδια ώρα το ΚΚΕ, καταλογίζοντάς της πως «αντί να σταθεί αρωγός της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα της επιβίωσης, έρχεται να προσδεθεί στο άρμα Ε.Ε. και ΗΠΑ».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει πως επιβάλλεται η κυβέρνηση να στηρίξει «το εισόδημα της αγροτιάς διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».

«Απαιτείται να αναπληρώσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να πάρει άμεσα μέτρα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων σε νοσοκομεία, στρατό, κατασκηνώσεις, ιδρύματα κλπ, σε τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το ρωσικό εμπάργκο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη φετινή φρουτοπαραγωγή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, μετά τις ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις, και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού από την πλευρά εμπόρων – εξαγωγέων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.