Ειδησεογραφικό site

Στρατούλης, Βαρουφάκης, Σακελλαρίδης «εκπέμπουν» αντιφάσεις

25

«Προσπαθώντας να ακουστεί ηπιότερος, ο Γιάννης Βαρουφάκης μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον διαγραφή του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ» έγραφαν οι Financial Times το βράδυ της Δευτέρας επισημαίνοντας ότι η Αθήνα στρέφεται πλέον στο αίτημα για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα.

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστή η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στους Financial Times,ο Γιάννης Βαρουφάκης εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας: «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν επανήλθε στη θέση περί διαγραφής χρέους, αρκέστηκε όμως να διαβεβαιώσει ότι χρησιμοποιεί «ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία».

Στρατούλης: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους»

Το πρωι της Τρίτης στην πρωινη εκπομπή του MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ζητά κούρεμα χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει ανάσα ο λαός». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν αποδίδει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τόνισε: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο».

Σακελλαρίδης: Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;»

Στο θέμα της δήλωσης του Γιάννη Βαρουφάκη ότι δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του χρέους αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρεμβαίνοντας στην πρωινή τηλεοπτική γραμμή του Σκάι. «Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους παραμένει το αίτημα για διαγραφή χρέους στο τραπέζι.

Η «πολιτική θέση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στους «Financial Times», όπου η Ελλάδα φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή – παρά διαγραφή – του χρέους.

«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κολοτούμπα», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, και επισήμανε πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στην θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.